Cel puțin jumătate din bugetul MApN, folosit pentru pensii și salarii

Nicolae Ciucă a explicat că România utilizează 2% din PIB pentru apărare, peste pragul cerut de NATO și mai mult decât alte țări europene.

Totuși, din banii respectivi, doar un sfert se duc către achiziții, punctează ministrul. Din restul banilor, 55% sunt alocați către plata salariilor și pensiilor. Trebuie amintit că MApN are peste 75.000 de militari și aproximativ 80.000 de pensionari.

„Vă pot spune că din 2%, cât este bugetul apărării, 55% sunt alocați către plata salariilor și pensiilor. (…) Tot din 2%, din 2017 până acum am alocat pentru achiziția de echipamente 25%”, a declarat Nicolae Ciucă la Prima TV.

55% merg către plăți de pensii și salarii

Potrivit celor spuse de Nicolae Ciucă, 25% din buget este alocat achiziției de echipamente iar 55% sunt utilizați pentru plăți de pensii și salarii. De asemenea, ministrul a subliniat că toate celelalte echipamente sunt noi, cu excepția avioanelor F-16.

Amintim că bugetul pe care România l-a alocat apărării în anul 2021 este de 22,7 miliarde de lei. Așadar, aproximativ 10 miliarde ar putea fi utilizați în acest an pe salarii și pensii iar doar 5 miliarde vor merge la achiziționarea de echipamente moderne.

Totodată, trebuie menționat că Ministerul Apărării Naționale a plătit în 2020 pensii de 80.000. Dintre acestea, cea mai mare a fost de 39.000 de lei și a fost încasată de către un fost magistrat militar.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea