În momentul în care au venit pirații, aceştia au jefuit insula de 100 de talanţi de aur, o sumă colosală la momentul respectiv. În lumea antică, un talant era o unitate de măsură echivalentă cu 26 de kilograme, sau aproximativ 836 uncii.

100 de talanți de aur ar valora uşor în ziua de astăzi aproximativ 100 de milioane de de dolari, fapt care face ca acest jaf antic să fie unul dintre cele mai mari hold-up-uri din istorie.

Este uimitor faptul că au trecut mii de ani, iar același aur mai poate fi tranzacționat pe piețele financiare moderne. Există puține alte active pe planetă care au o astfel de lungă istorie în ce priveşte valoarea, durabilitatea și comercializarea.

Aşa că este foarte clar că aurul îşi păstrează valoarea de-a lungul timpului, fie că vorbim despre decenii sau milenii. Acum, să fim corecţi, nimeni dintre noi nu va trăi peste 2500 ani, deci în mod realist nu ar trebui să conteze dacă banii îşi vor menține valoarea până în anul 4500.

Dar aurul are o multime de alte beneficii. De exemplu, este un tip de asigurare.

În cazul în care există o problemă majoră cu moneda unei țări sau cu sistemul monetar – situaţii pe care le-am întânit în ultimii ani de la India la Islanda şi de la Argentina la Zimbabwe – aurul îşi va menține valoarea și va supraviețui crizei monedei.

Deţinând aur fizic în buzunar, omul se asugură practic de faptul că încă mai are ceva de valoare. Este o poliță de asigurare de care sperăm să nu fie nevoie. Dar dacă va fi cazul vreodată, vei fi foarte bucuros că o ai.

Un alt tip de poliţă de asigurare este numerarul fizic, cash-ul.

Cei mai mulți oameni îşi păstrează marea parte a economiilor într-o bancă, şi în condiţii normale putem avea acces la aceste economii online, la ATM-uri şi în liniile de achiziţie cu cărţi de debit.

Noi privim numerarul și soldul bancar ca fiind același lucru, adică un dolar într-un cont de economii este același lucru cu o bancnotă  de un dolar cu faţa lui George Washington pe ea.

Ei bine, nu este același lucru. Acestea sunt de fapt două forme distincte de bani, se întâmplă doar să aibă o rată de schimb de 1 la 1 în zilele noastre.

Soldul bancar nu este nimic mai mult decât o intrare în contabilitate în marea carte a unei bănci. Este un punct de vedere tehnic – o sumă pe care banca ne-o datorează nouă, unii dintre milioanele de creditorii nesiguri.

Şi dacă vor exista vreodată probleme majore la bancă, vom vedea cât de repede şi lipsită de valoare poate fi această afirmație.

Gândiți-vă la ce s-a întâmplat în Cipru, în 2013. O întreagă națiune s-a trezit într-o dimineață și a aflat că guvernul a îngheţat fiecare cont la fiecare bancă din ţară. S-a dovedit faptul că întregul sistem financiar cipriot a fost aproape de colaps, iar guvernul a redus fondurile din bănci ale populaţiei, în scopul de a proteja băncile.

La acel moment, soldurile bancare erau în mod fundamental lipsite de valoare. Nu conta câți bani ai avut în bancă… oricum nu puteai face nimic cu ei.

Dar oricine deţinea numerar putea cumpăra încă alimente, combustibil și alte necesități până când criza s-a diminuat. Rata de schimb de 1:1 între numerar și soldurile bancare s-a rupt literalmente peste noapte. Într-o zi totul a fost normal. A doua zi, numerarul era mult mai valoros decât soldul bancar al cuiva.

Acesta este motivul pentru care este important să le deţinem pe amândouă – aur şi numerar.

Este foarte bine să rămâi optimist în speranţa de mai bine. Şi există o multitudine de motive pentru a fi optimişti. Dar, cu insolvenţe bancare în creștere – în special în Europa – şi un nivel al datoriei SUA ce se apropie de de 20 trilioane de dolari, are sens să pariezi tot ceea ce ai lucrat vreodată pe speranţă și optimism?

Noi ne asigurăm faţă de tot felul de riscuri. Avem asigurare de incendiu în cazul în care casele noastre iau foc. Avem asigurare de viață în cazul în care plecăm de aici mai devreme.

Aceste riscuri pot fi extrem de scăzute. Dar sunt destul de importante pentru ca noi că cheltuim bani pentru a ne proteja împotriva lor.

Riscurile sistemice despre care vorbim pot fi, de asemenea, scăzute. Deşi am putea spune în egală măsură că riscurile sunt mult mai mari decât ne dăm seama… Dar impactul lor este extraordinar.

Totuși, spre deosebire de asigurarea convențională, aceste poliţe, adică numerarul și aurul, nu costă nimic.

Preţul aurului poate varia de la o zi la alta, dar pe termen lung metalul îşi are valoarea sa. Şi este un material pe care îl vei putea vinde, la nivel mondial, într-o clipă.

Acelaşi lucru şi cu numerarul. Cu rate ale dobânzilor la minime istorice și randamente de 0,1%, nu există practic nici un cost de oportunitate în deținerea banilor fizici față de păstrarea economiilor la bancă. Acestea sunt soluții imediate, cu costuri minime – aproape de zero – care oferă asigurare testată în timp în faţa unor riscuri evidente.