Tim Spector, autorul aplicației ZOE COVID Study, a arătat care este principalul simptom al COVID-19, observat la persoanele complet vaccinate, scrie Health.

Cele mai recente cifre publicate în Studiul ZOE COVID par să arate că Marea Britanie a trecut peste cel mai grav val al pandemiei. Săptămâna trecută a fost înregistrată o scădere zilnică a cazurilor – de 4,7%, de la 92.953 la 88.592 de cazuri. Cu toate acestea, în rândul celor vaccinați cu ambele doze, cazurile continuă să crească ușor.

Strănutul, durerea în gât și tusea persistentă

Profesorul Tim Spector a vorbit recent despre principalul simptom al infecției cu Covid, observat în prezent la cei complet vaccinați. Potrivit acestuia, nasul care curge este cel mai important simptom observat la persoanele complet vaccinate, 73% dintre persoanele testate pozitiv având acest simptom. Alte simptome frecvente includ strănutul, durerea în gât și tusea persistentă.

În prezent, în Marea Britanie există 27.980 de noi cazuri simptomatice zilnice la cei complet vaccinați, în creștere față de cele 26.927 de cazuri înregistrate cu o săptămână în urmă.

”Am depășit ultimul vârf important al COVID-19 din 2021”

„Este grozav că, în sfârșit, vedem că încep să scadă cazurile și sperăm că am depășit ultimul vârf important al COVID-19 din 2021”, a declarat Spector. El spune că asta s-ar datora în mare parte scăderii infectării în rîndul copiilor, care au fost în vacanță și ratelor ridicate de infecție anterioară.
El consideră însă că oamenii nu trebuie să se culce pe-o ureche.

„Pe măsură ce temperaturile scad și vine iarna, vom mai vedea multe cazuri de COVID în comunitate, ceea ce va duce la rate ridicate de COVID cu efect pe termen lung și la spitalizări. Cu ratele ridicate și ale altor boli respiratorii virale (deși gripa încă nu a apărut), nu putem să răsuflăm ușurați”, a afirmat Spector.

Imunizarea suplimentară ar mări protecția

Deși chiar și cei vaccinați se pot infecta cu COVID-19, cele mai grave efecte ale bolii sunt în general atenuate. Un studiu recent al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA demonstrează eficacitatea vaccinurilor.

Toți adulții de peste 40 de ani ar trebui să primească a treia doză de vaccin, susțin consilierii pe Sănătate ai Guvernului Britanic. Imunizarea suplimentară ar mări protecția acestor adulți și ar limita răspândirea virusului SARS-CoV-2 în timpul iernii, spun experții de la Londra.

Doza booster reduce riscul de infectare cu peste 93%, este concluzia la care a ajuns Agenția de Securitate Sanitară din Marea Britanie. De asemenea, adolescenții de 16 și 17 care au făcut doar prima doză ar trebui să o facă pe a doua,susțin ei.