Pandemia de coronavirus face ravagii pe întreaga planetă, dar nu este singura mare problemă a omenirii. Specialiștii atrag atenția. O altă boală va face un dezastru pe măsură.

O boală face ravagii la nivel planetar!

În condițiile în care cazurile de coronavirus continuă să crească, iar pandemia pare că se va suprapune peste sezonul gripal în emisfera nordică a planetei, medicii din SUA, acolo unde coronavirusul a infectat mai mult de 6 milioane și jumătate de oameni și a ucis aproape 200.000, se tem că sistemul de sănătate ar putea fi copleșit de lupta cu două virusuri în același timp.

„Cu siguranță poți să faci și gripă și Covid-19 în același timp, ceea ce ar fi catastrofal pentru sistemul tău imunitar”, spune Dr. Adrian Burrowes, medic de familie în Florida, conform cnn.com.

„În fapt, îmbolnăvirea cu gripă face persoana respectivă să fie mai vulnerabilă la a contracta Covid-19 și vice-versa. În momentul în care te infectezi cu virusul gripal sau cu noul coronavirus organismul se slăbește, iar când apărarea organismului se reduce, devii vulnerabil la a contracta și a doua infecție”, a concluzionat epidemiologul Seema Yasmin.

La o îmbolnăvire cu unul dintre cele două virusuri, ele atacă plămânii și pot duce la pneumonia, lichid în plămâni sau insuficiență respiratorie. La o îmbolnăvire simultană cu virus gripal și noul coronavirus, „riscurile pe termen lung la organe cresc și mai mult”, a spus Dr. Michael Matthay, profesor de medicină și specialist la Universitatea din California.

Este însă mult prea devreme pentru a putea ști care sunt efectele specifice ale unei duble infecții, având în vedere că vorbim de un virus nou care nu a mai existat până acum în timpul unui sezon gripal.

Matthay suspectează însă că riscurile de pneumonie cresc în momentul unei duble infecții, precum și cele ale insuficienței respiratorii. Pentru a evita dublele infecții, specialiștii americani subliniază importanța purtării măștii și distanțării fizice.