Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 135 de miliarde de dolari. Totul s-a întâmplat într-o singură zi

Așadar, averea lui Elon Musk, directorul Tesla, a scăzut cu 7,2 miliarde de dolari, la 198 miliarde de dolari. În același timp, averea lui Jeff Bezos, directorul Amazon, cel care se află pe locul doi în topul celor mai bogați oameni ai lumii, a scăzut cu 5,6 miliarde, ajungând la 194,2 miliarde de dolari.

Cum s-a întâmplat acest lucru

Temerile apărute pe piețe au fost provocate de problemele gigantului imobiliar chinez Evergrande. Acesta are datorii de peste 300 de miliarde de dolari, notează zf.ro, citând Bloomberg.

Mai mult decât atât, aceste temeri au fost provocate și de noile reglementări lansate asupra pieței de real estate din China, motiv pentru care investitorii și analiștii au luat în considerare o potențială contaminare financiară.

Declarațiile secretarului Trezoreriei Statelor Unite ale Americii (SUA), Janet Yellen, au avut și ele un impact important asupra piețelor. Secretarul Trezoreriei SUA a precizat că este posibil să apară o catastrofă economică în cazul în care autorităţile din Washington DC nu reuşesc să majoreze plafonul datoriilor.

Indicele bursier S&P 500 a suferit un declin de 1,7%, cea mai mare scădere din luna mai.

Averea președintelui Evergrande a scăzut

Xu Jiayin, cunoscut drept Hui Ka Yan, președintele și fondatorul Evergrande, a avut și el parte de scăderi ale averii sale, pe măsură ce acţiunile companiei sale s-au scufundat la cel mai scăzut nivel din ultima decadă.

În anul 2017, acesta avea o avere de 42 de miliarde de dolari, iar acum aceasta a scăzut la 7,3 miliarde de dolari.

În acest context, analiștii privesc cu teamă declinul Evergrande, aceștia temându-se, totodată, că declinul s-ar putea extinde către sistemul bancar și sectorul imobiliar din China.

Bloomberg mai notează că principalii dezvoltatori de real estate din Hong Kong au marcat unele dintre cele mai grave scăderi din indicele bursier Hang Seng. Așadar, Lee Shau-Kee, Yang Huiyan, Li Ka-Shing şi Henry Cheng au pierdut împreună peste 6 miliarde de dolari.

Mai mult decât atât, și averea fondatorului platformei de e-commerce Pinduoduo, Colin Huang, a avut de suferit. Aceasta a înregistrat o pierdere de 29,4 miliarde de dolari în 2021. Doar luni, averea sa a pierdut 2,3 miliarde de dolari.

Sursa foto: Dreamstime