Mai sunt 17 zile până la liberalizarea pieţei gazelor, iar specialiştii în energie recomandă cetăţenilor să studieze ofertele tuturor furnizorilor pentru a alege în cunoştinţă de cauză şi pentru a obţine un preţ cât mai bun. Din păcate, consumatorii casnici au un comportament pasiv, fapt care reduce concurenţa pe piaţă, spun specialiștii

Potrivit unei analize realizate de Asociaţia Energia Inteligentă, cei doi furnizori mari, care deţin 90% din consumatorii casnici, oferă contracte cu preţuri mai mari cu până la 20% faţă de anumiţi furnizori mici.

Ei se bazează pe reticenţa consumatorilor de a migra către un alt furnizor, în ciuda preţurilor mai bune. Pe de altă parte, autorităţile dau asigurări cetăţenilor că, indiferent de alegerea făcută, nu există nici un risc în alimentarea cu gaze. Ele recomandă cetăţenilor să consulte Comparatorul de Preţuri la Gaze de pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, locul unde pot fi găsite toate ofertele furnizorilor.

Avertismentul ANRE

Vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy- Bege, insistă cu privire la schimbarea furnizorului de gaze. Acesta le recomandă românilor care vor sa facă o schimbare să consulte toate ofertele de pe piață.

„Din punct de vedere al consumatorilor casnici, este o informație prețioasă. Comparatorul de Gaze a fost simplificat pe cât posibil și toți cei care sunt interesați să schimbe furnizorul sau să negocieze un preț și nu își doresc să rămână pasivi și să accepte ofertele furnizorului actual, să consulte acest comparator, să vadă ce oferte sunt în piață, ce furnizori, cu ce prețuri ar putea să furnizeze, după 1 iulie, gaze naturale, după care să ceară și o ofertă personalizată de la cei care, conform cumpărătorului, oferă un preț avantajos din punct de vedere al consumatorului”, spune vicepreședintele ANRE.