Românii aleg să cumpere ceapă din Ucraina. Asta pentru că stocurile acestui produs în Republica Moldova au început să scadă, iar prețurile au înregistrat o creștere.

Informația a fost dată de Fedir Ribalko, consultant internațional în domeniul fructelor și legumelor, comerțului și logisticii, citat de Glavkom.

În prezent, prețul cepei în Ucraina rămâne stabil. El variază între 10 și 15 hrivne/kg, adică între 0,27 și 0,40 USD/kg, în funcție de calitate, regiune și dimensiunea lotului.

Se vinde ceapă mică și de slabă calitate

Oleksandr Horev, expert internațional în cadrul Organizației pentru Alimentație și Agricultură, a venit cu detalii pe acest subiect. El a a subliniat că în ultimele săptămâni au apărut pe piață numeroase oferte pentru vânzarea de ceapă mică și de slabă calitate.

Acest fenomen este considerat rezultatul sortării produselor pentru export și aprovizionare către lanțurile de supermarketuri. Prețurile pentru acest tip de ceapă nu depășesc 7 hrivne/kg (0,19 USD).

ceapa, leguma
Plasa plină cu ceapă/SURSA FOTO: Dreamstime

Ceapa din Ucraina, tot mai profitabilă

Analiza realizată în cadrul proiectului East Fruit subliniază că exportul de ceapă ucraineană către țările Uniunii Europene devine din ce în ce mai profitabil.

Potrivit analiștilor, această evoluție susține, de asemenea, prețul la ceapă pe piața internă, mai ales pentru produsele de înaltă calitate, reprezintă o reușită notabilă. Asta, ținând cont de faptul că Ucraina a recuperat rapid producția de ceapă într-un singur an. Țara a pierdut semnificat suprafețele și infrastructurile în regiunile sudice ale regiunii Herson, ca urmare a acțiunilor invadatorilor ruși.

Una dintre cele mai consumate legume din România

„Acest lucru confirmă încă o dată incredibilul – Ucraina a reușit să-și restabilească producția de ceapă în doar un an, pierzând până la 80% din suprafețele și infrastructura pentru cultivarea, depozitarea și procesarea cepei în zonele sudice ale regiunii Herson, ca urmare a acțiunile barbare ale invadatorilor ruși” – se arată într-o analiză realizată în cadrul proiectului East Fruit.

Ceapa constituie elementul fundamental al bucătăriilor la nivel mondial. Este cea mai consumată legumă după roșii. În România, se află în topul legumelor consumate, după cartofi, varză și roșii, conform datelor furnizate în anii anterior de Institutul de Statistică. Indiferent de clasificare, acesta este un ingredient versatil, utilizat în diverse feluri de mâncare, de la supe și sosuri până la garnituri, cum ar fi în cazul ficățeilor de pui.