Fostul premier al Românie Adrian Năstase și fostul ex-președintele Traian Băsescu s-au acuzat reciproc de privatizarea frauduloasă a companiei Petrom. Astfel, fostul șef de stat l-a acuzat pe Adrian Năstase de lașitate pentru condițiile „ticăloase” oferite partenerului austriac în contextul privatizării companiei Petrom în 2004.

Fostul președinte al României l-a acuzat pe fostul premier social-democrat, în octombrie 2018, de hotărârea de Guvern semnată în 2004, „care aprobă contractul de privatizare a PETROM cu OMW Austria în condiţii absolut ticăloase”.

Traian Băsescu l-a acuzat pe Adrian Năstase de privatizarea frauduloasă a companiei Petrom

„Adrian Năstase rămâne tot un om chinuit de laşitate. (…) Oare ce-l nelinişteşte aşa de tare pe Adrian Năstase ori de câte ori se vorbeşte despre privatizarea PETROM. N-am să mai explic eu, pentru că sunt acte oficiale care demonstrează motivele de nelinişte ale omului care stă în Zambaccian dar îşi ţine ouăle la Cornu . (…) Că Adrian Năstase este un om laş care nu-şi asumă propriile fapte, am văzut cu ocazia condamnării, dar niciodată n-am crezut că un fost premier poate fi atât de laş încât să nu-şi asume acte din propria guvernare, acte care se află în Monitorul Oficial. REPET, problema României nu este că s-a privatizat, problema este cum s-a privatizat.”, scria la acea vreme Traian Băsescu într-un mesaj postat pe Facebook, în octombrie 2018.

„1.HG 556-2002 semnată de Adrian Năstase care stabileşte Strategia de privatizare care începe cu SNP PETROM şi care continuă cu zeci de alte companii din energie şi industrie;
2.HG 924-2003 semnată de Adrian Năstase care stabileşte condiţii „speciale” de privatizare a SNP PETROM;
3.Pe 23 Iulie 2004 se semnează contractul de privatizare a PETROM cu OMW;
4.HG 1090-2004 semnată de Adrian Năstase care aprobă contractul de privatizare a PETROM cu OMW Austria în condiţii absolut ticăloase;
5. În Noiembrie 2004 majoritatea PSD din Parlament aprobă contractul de privatizare a PETROM, prin lege. Adrian Năstase răsuflă uşurat. A reuşit să aprobe un mare furt prin lege”, a mai explicat Traian Băsescu.”, a explicat fostul șef de stat.

Adrian Năsate a ripostat: Băsescu este autorul angajamentului incalificabil de privatizare a Petrom

La rândul său, Adrian Năstase, care a semnat privatizarea companiei Petrom, nu a rămas fără replică nici acum patru ani. Acesta l-a acuzat pe Traian Băsescu de angajamentul luat pentru privatizarea companiei naționale. Adrian Năstase a declarat că Traian Băsescu „este autorul angajamentului incalificabil de privatizare a Petrom și a întregii industrii românești” printr-un Memorandum semnat încă în anul 2000.

„Din când în când, Băsescu, în stilul lui obișnuit, mincinos, încearcă să scape de responsabilitățile ce-i revin în dezastrul economiei și infrastructurii românești, în timpul mandatelor pe care le-a avut. Astfel, în Memorandumul semnat de Băsescu, în 2000, referitor la înțelegerile cu Banca Mondială, puteți vedea cine este autorul angajamentului incalificabil de privatizare a Petrom și a întregii industrii românești. Angajamentele relativ la Petrom se găsesc la pagina 10 din anexă.” – a scris Năstase, pe blogul său, unde a anexat mai multe copii ale unor documente.