Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, vine cu vești bune pentru români. Acesta a declarat că prețul pânii este posibil să nu crească în acest an, în contextul în care sunt prognozate temperaturi și precipitații propice pentru agricultură.

Totodată, el a adăugat că mai auzit declarțaii legate de creșterea prețului la pâine și anul trecut, în contextul secetei cumplite. Deși anul trecut a fost un an devastator, iar producțiile de cereale au fost diminuate cu aproximativ 35- 45%, nici atunci prețul  la pâine nu a crescut atât de mult, a adăugat ministrul.

În același timp, Adrian Oros a afirmat că piaţa grâului este destul de stabilă la nivel mondial.

”Eu am văzut şi anul trecut foarte multe asemenea declaraţii care au venit din diverse zone privind creşterea preţurilor la pâine.

Anul trecut, când a fost şi debutul acelei crize când toate coridoarele de aprovizionare erau blocate, apoi a fost şi o secetă cumplită, aici în zona de SE a României, practic în toată zona Mării Negre, iar producţiile au fost diminuate cu aproximativ 35- 45% la cereale, nu s-a înregistrat o creştere spectaculoasă a preţurilor. Nici anul acesta nu ne aşteptăm la aşa ceva”, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Oros, vineri, la Buzău.

2021, un an propice pentru agricultură

Ministrul a mai menționat că anul 2021 se anunță a fi un an propice agriculturii, iar piaţa grâului, cea care dictează preţul pâinii, este una stabilă la nivel mondial.

Totodată, acesta susține că inclusiv datele pe care Ministerul le are până în momentul de față nu semnalează o creștere a prețului la pâine.

”Regimul precipitaţiilor din acest an este unul favorabil pentru culturi, apoi piaţa grâului, pentru că preţul pâinii este dat de piaţa grâului la nivel mondial, piaţa grâului este destul de stabilă. Toate previziunile sunt că producţiile vor fi asemănătoare cu cele de anul trecut şi preţul nu ar avea de ce să crească. Datele pe care le avem până acum nu ne semnalează acest lucru”, a precizat ministrul Agriculturii.