Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost luat în vizor de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Într-o reuniune importantă de joi, 29 februarie, autoritățile bisericești au dezbătut un punct sensibil legat de acuzațiile aduse arhiepiscopului Tomisului.

IPS Teodosie a primit mai multe acuzații grave

Unul dintre aspectele dezbătute de autoritățile bisericești a fost „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică” de către arhiepiscopul Tomisului.

Decizia luată a fost cea de atenționare verbală, conform informațiilor publicate de Agerpres.

Amintim că decizia a venit după ce cea mai recentă afirmație a arhiepiscopul Tomisului.

Acesta a susținut că bărbatul trebuie să aibă barbă şi a spus că „bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi”.

Declarația respectivă a stârnit mai multe reacții indignate, dar și ironice.

ÎPS Teodosie
ÎPS Teodosie SURSĂ FOTO: X

Arhiepiscopul Tomisului a spus că orice bărbat ar trebui să poarte barbă

Arhiepiscopul Tomisului a spus orice bărbat ar trebui să poarte barbă. În opinia lui, regula se aplică cu atât mai mult în cazul slujitorilor Bisericii Ortodoxe.

Mai mult, Înaltpreasfințitul a susținut că „oamenii spâni”, cărora nu le creşte barba, sunt trişti. Unii dintre ei ar vrea să aibă, însă nu pot, a mai spus IPS Teodosie.

Cu privire la slujitorii Bisericii Ortodoxe, Arhiepiscopul Tomisului a spus că ei „trebuie să aibă chipul lui Hristos, care a purtat barbă”.

În opinia lui, barba este un element natural, care ţine de bărbăţie şi „cu atât mai mult slujitorii trebuie să poarte această podoabă lăsată de Dumnezeu”.

„Aşa este firesc. Barba este lăsată pentru bărbaţi. Sunt şi excepţii, oameni spâni cărora nu le creşte barba şi sunt trişti unii dintre ei care ar vrea să aibă. Bărbatul trebuie să aibă barbă. Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi. Orice bărbat ar trebui să poarte barbă, cu atât mai mult slujitorii Bisericii Ortodoxe. Ei trebuie să aibă chipul lui Hristos, care a purtat barbă. Au purtat şi apostolii şi toţi părinţii Bisericii noastre. Barba este un element natural, care ţine de bărbăţie şi cu atât mai mult slujitorii trebuie să poarte această podoabă lăsată de Dumnezeu”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului la Radio Dobrogea.

Amintim că declarația a venit după ce Teodosie a fost întrebat în cadrul podcastului de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” de la Radio Dobrogea de ce poartă preoții barbă. Anterior, acesta a făcut o altă declarație controversată, susținând că bărbatul care se căsătoreşte cu o femeie divorţată comite adulter.