El a împărtășit recent un sfat simplu de sănătate, care ar putea ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a inflamației. Totul este să introduceți în dietă o lingură de ulei de măsline.

În emisiunea sa de la BBC Radio 4 „Just One Thing”, omul din spatele dietelor de succes 5:2 și Fast 800 a  vorbit la superlativ despre uleiul de măsline, o componentă-cheie a dietei mediteraneene, cunoscut pentru nenumăratele sale beneficii aduse sănătății, conform RSPlive.

Conținutul ridicat de polifenoli din uleiul de măsline stimulent major pentru sănătate

Dr. Mosley este un mare susținător al includerii unei linguri de ulei de măsline în rutina zilnică, promovând conținutul său ridicat de polifenoli ca stimulent major pentru sănătate.

„Uleiul de măsline este foarte bogat în ceva numit acid oleic, care, împreună cu polifenolii, ar putea explica de ce o cantitate bună de ulei de măsline pe zi poate reduce inflamația, ne poate îmbunătăți memoria și poate reduce tensiunea arterială”, a explicat el.

Mosley recomandă folosirea uleiului de măsline extravirgin, mai scump, pentru cele mai bune rezultate, sugerând oamenilor să-l aleagă în detrimentul altor tipuri, cum ar fi uleiul de rapiță.

De ce recomandă uleiul de măsline

Doctorul Mosley a subliniat: „Într-un studiu recent din Spania, făcut pe mai bine de 12.000 de oameni, cercetătorii au descoperit că cei care consumau o lingură și jumătate de ulei de măsline pe zi aveau șanse reduse la jumătate de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, ceea ce este impresionant.”

„Această asociere a fost observată la cei care consumă ulei de măsline extravirgin, nu ulei de măsline rafinat sau obișnuit. Pe de altă parte, un studiu din 2020 a constatat că consumul de ulei de măsline, sub orice formă, a scăzut tensiunea arterială, deși uleiul extravirgin a avut un impact mai mare”, a adăugat el.

ulei de măsline
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Inflamația, o problemă semnificativă de sănătate, ar putea fi atenuată prin acest simplu adaos alimentar

Un studiu recent a evidențiat beneficiile uleiului de măsline extravirgin pentru stimularea creierului, dezvăluind că doar două linguri  de ulei pe zi pot îmbunătăți funcția cognitivă la adulții în vârstă cu probleme ușoare de memorie.

De asemenea, inflamația, o problemă semnificativă de sănătate care poate duce la dureri articulare și la afecțiuni mai grave, cum ar fi diabetul și depresia, ar putea fi atenuată prin acest simplu adaos alimentar, scrie The Mirror.

O doză zilnică de ulei de măsline ar putea atenua inflamația cronică, legată de demență și cancer.

O recenzie a 30 de studii a constatat că un consum zilnic de ulei de măsline a redus nivelurile de interleukină șase și proteina C reactivă, doi markeri ai inflamației.

Dacă este bun pentru arterele coronare, este bun și pentru creier

Doctorul Bill Mullen de la Universitatea din Glasgow a subliniat: „Componenta majoră a uleiului de măsline este acidul oleic, unul dintre acești acizi grași omega nouă. Acidul oleic este cunoscut pentru că are efecte antiinflamatorii. Sunt sigur că multe dintre aceste boli cronice încep cu inflamație”.

„Dacă uleiul de măsline are un efect antiinflamator, cel mai probabil va preveni problemele în funcția endotelială de pe pereții interiori ai arterelor, care vor opri formarea de plăci pe pereții arteriali.

Dacă poate preveni orice deteriorare a endoteliului și a colagenului, atunci acesta ar putea fi principalul motiv pentru care uleiul de măsline are efect. Dacă este bun pentru arterele coronare, este bun pentru arterele din creier”, adaugă el.