În ultimii zece ani vânzările de albume au scăzut cu 40%, ajungând la nivel global la 16 miliarde de dolari, în 2010. În acest timp, în Marea Britanie și în Statele Unite s-au vândut bilete la festivaluri și concerte în valoare de 2,4, respectiv 4,6 miliarde de dolari. În era digitală, ”oamenii își doresc astfel de experiențe live și sunt dispuși să plătească bani frumoși pentru asta”, a declarat Nick George, un analist pe media la PricewaterhouseCoopers.

Schimbarea s-a petrecut și în comportamentul artiștilor. Aceștia au devenit conștienți că dacă vor să câștige o căruță de bani trebuie să organizeze turnee și să fie prezenți la cele mai importante festivaluri din lume.

În Europa au fost organizate între 2.500 și 3.000 de festivaluri și concerte anul trecut, potrivit reviste IQ. Numai în Marea Britanie au fost organizate, în 2010, 670 de astfel de evenimente muzicale, cu 73% mai multe decât în 2003.

Cum se vând festivalurile în România

În perioada 1-3 iulie, la București, s-au desfășurat două festivaluri: B’ESTFEST și Rock the City. Pentru cele trei zile de concerte, românii au cumpărat bilete în valoare de aproximativ 5,5  milioane de lei (aproape 1,5 mil. euro), dacă ar fi să luăm în calcul un preț mediu de 100 lei pe bilet și circa 55.000 de persoane prezente la cele două festivaluri, potrivit calculelor realizate de ”Capital”. Potrivit lui Valentin Vasiloiu, managing director Eventim România, cel mai important operator local de ticketing, la noi acum începe să se contureze o piață a festivalurilor. ”Estimăm că, până în 2015, vom crește cu 20% pe an, dar nu luând cotă de piață de la concurență, ci prin creșterea pieței“, a declarat acesta. Eventim a avut vânzări de 10 milioane de euro în 2010.

În România au concertat în ultimii ani nume grele din industria muzicală, precum Bon Jovi, Madonna, AC/DC, Elton John, Depeche Mode, Shakira, Roxette și Sting. Numai pentru a-i vedea și asculta live pe rockerii de la Bon Jovi, românii au plătit 10,25 de milioane de lei (aproape 2,45 milioane de euro).

Trupa americană este prezentă într-un top al artiștilor care scot cei mai mulți bani din concerte, alături de U2, Lady Gaga, Usher si Kylie Minogue. Încasările din bilete realizate de formațiile din top 50 în primele șase luni ale anului, s-au ridicat la 1,65 miliarde de dolari, în crestere cu 11,2% față de aceeasi perioadă din 2010.