Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru susține că României îi revin aproximativ 1.290.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 din prima tranşă.

„Am solicitat Comisiei Europene pentru jumătate din populaţie României aproximativ şi am mers până la 10.700.000 de cetăţeni care ar trebui să facă acest vaccin. La nivelul Comisiei Europene s-au încheiat contracte, sunt discuţii cu mai multe firme, s-au încheiat contracte cu mai multe firme.

(…) României, din prima tranşă de 30 de milioane de doze, îi revine 4%, în jur de 1.290.000 de doze”, a afirmat Tătaru.

Totodată, ministrul a mai precizat că de această tranșă care urmează să sosească vor benefia persoanele vulnerabile şi categoriile profesionale, precum cadrele medicale.

Românii trebuie să se vaccineze antigripal

Cu doar câteva ore înainte, ministrul a mai făcut un apel la populație să conștientizeze pericolul în care ne aflăm și să ”aprecieze” vaccinurile care deja există pe piață.

”Trebuie să avem o conştientizare la ce se întâmplă. Ar trebui să conştientizăm. Ca doctor, nu poti trata o boală dacă nu recunoşti că o ai. Haideţi să recunoaştem că avem o pandemie, (…) haideţi să recunoaştem că nu avem un vaccin, în condiţiile în care avem un vaccin să apreciem celelalte vaccinuri pe care le avem, dar nu le facem”.

De asemenea, ministrul a mai subliniat faptul că urmează o perioadă în care răceala de sezon va aglomera şi mai mult unităţile medicale, de aceea rcomandă populaţiei să se vaccineze împotriva gripei sezoniere.

”Pe 9 septembrie noi avem achiziţionarea vaccinurilor pentru gripă, iar după 15 (septembrie – n.r.), hai să spunem 1 octombrie ar trebui să avem şi începutul acestui, eu ştiu, sezon de vaccinare antigripală. Să se vaccineze persoanele cu risc, copiii, cei care lucrează în instituţii direct cu persoane, cum ar fi în învăţământ, cum ar fi în spitale.

Noi discutam foarte mult în această vară de prezenţa acestui vaccin şi vaccinarea antigripală. (…) Avem în acest moment în intenţie acest lucru, urmând ca din a doua jumătate a lunii septembrie, cel mai sigur începutul lui octombrie, să avem şi aceste vaccinări”, a spus Tătaru.