Într-un raport publicat cu ocazia conferinţei ONU pe mediu de la Marrakech (COP22), Banca Mondială subliniază că în toate evaluările realizate până acum, costurile economice şi umane ale catastrofelor naturale au fost subestimate cu 60% din cauză că ignoră impactul catastrofelor naturale asupra consumului şi bunăstării persoanelor sărace. 

"Şocurile climatice extreme ameninţă să inverseze mai multe decenii de progrese în combaterea sărăciei. Construirea rezistenţei împotriva dezastrelor nu doar are sens din punct de vedere economic ci este şi un imperativ mortal", a declarat preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim. 

Stephane Hallegatte, autorul raportului, susţine că persoanele sărace tind să sufere mai mult de pe urma dezastrelor naturale deoarece deseori trăiesc în zone care sunt lovite mai des şi pierd o parte mai mare din veniturile lor. În plus, deseori persoanele sărace primesc un sprijin mai mic din partea guvernelor, prietenilor şi familiei. 

De asemenea, raportul Băncii Mondiale atrage atenţia că o inundaţie sau un cutremur pot fi devastatoare pentru persoanele sărace dar au un impact neglijabil asupra avuţiei generale sau producţiei unei ţări dacă afectează persoanele care nu deţin mai nimic şi au venituri foarte reduse. Însă pentru aceste persoane, dezastrele naturale pot avea efecte devastatoare pe termen lung, precum forţarea familiilor sărace să ia un copil de la şcoală sau să cheltuie mai puţin pentru servicii medicale. 

"Abordarea modificărilor climatice şi a dezastrelor naturale este o componentă importantă a politicilor de reducere a sărăciei", a declarat Stephane Hallegatte. Potrivit acestuia, dacă valoarea activelor ameninţate de dezastre este factorul principal luat în calcul la planificare modului cum pot fi reduse riscurile, cea mai mare parte a sprijinului va merge spre ţările şi comunităţile înstărite. 

Obiectivul raportului Băncii Mondiale este să ajute statele să realizeze un echilibru între protejarea randamentelor financiare şi asistenţa persoanelor sărace. De asemenea, acest raport ar putea ajuta ţările să îşi pună în practică planurile de acţiune împotriva modificărilor climatice, susţine Hallegatte. 

Raportul evaluează pentru prima dată beneficiile unor măsuri de sprijinire a persoanelor sărace să facă faţă unor catastrofe naturale. Măsuri precum crearea unor sisteme de alertă timpurie, îmbunătăţirea accesului la servicii bancare, poliţe de asigurări şi sisteme de protecţie socială, ar putea permite ţărilor şi comunităţilor să economisească 100 de miliarde de dolari pe an şi ar reduce impactul general al catastrofelor naturale asupra bunăstării cu 20%.