Traficul de droguri este în creștere în toată Europa

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a avertizat, marți, că traficul de droguri este în creștere în toată Europa. 30% din cetăţenii europeni au recunoscut că au consumat sau consumă droguri. E un fenomen global.

România, din păcate, este pe ruta a trei mari mişcări de substanțe interzise. Pe ruta asiatică privind heroina, punct de intrare pentru cocaină şi punct de tranzit pentru amfetamine şi preamfetamine care pleacă din Europa spre Asia.

„Dar, cum am explicat, sunt sute de operaţiuni în curs. Eu nu spun că problema e rezolvată, dimpotrivă.

România, din păcate, este pe ruta a trei mari mişcări de droguri în lume, este pe pe ruta asiatică privind intrarea de heroină în ţară, punct de intrare pentru cocaină şi punct de tranzit pentru amfetamine şi preamfetamine care pleacă din Europa spre Asia. Deci, e un fenomen care e în creştere în toată Europa.

E o piaţă de 33 de miliarde la nivel european. 30% din cetăţenii europeni au declarat că au consumat sau consumă droguri. E un fenomen global, s-a discutat şi la nivelul JAI. La noi în ţară am pus în operaţiune aceste planuri pe care le vedeţi cu sute de acţiuni zilnic, capturi care se fac. Nu se poate rezolva totul peste noapte”, a declarat, marți, Cătălin Predoiu.

Stoparea traficului de narcotice este o prioritate a Ministerului Afacerilor Interne

Cătălin Predoiu a dat asigurări că stoparea traficului de droguri este o prioritate a Ministerului Afacerilor Interne (MAI). În 2023, au fost destructurate 99 de grupuri de crimă organizate, 44 numai în mandatul său de ministru al Afacerilor Interne.

Pe scurt, toate aceste planuri de măsuri sunt în curs şi sunt operaţiuni în curs, nu vor înceta, vor continua. El a organizat deja un plan de intervenţie în şcoli, împreună cu celelalte ministere. Este o prioritate pe care și-a asumat-o încă de la începutul mandatului său.

Potrivit lui, problema traficului de substanțe interzise a devenit „foarte vizibilă” după accidentul rutier din 2 Mai din această vară.

„Vă asigur este că e o prioritate a Ministerului Afacerilor Interne şi va rămâne. Şi toate aceste cifre pe care le-am prezentat la Parlament, le-am prezentat nu pentru a susţine că e rezolvată problema, ci doar pentru a argumenta şi a arăta că Ministerul se mişcă, poliţia se mişcă pentru a consolida această încredere, pentru că numai într-un parteneriat cu cetăţenii, cu alte instituţii şi cu societatea, inclusiv cu mass-media, putem să stăpânim acest fenomen, la un moment dat, şi că vom continua”, a explicat oficialul român.

„Eu sunt primul care spun în fiecare zi în minister: Nu uitaţi de droguri, continuaţi cu drogurile şi cu crima organizată, prin crimă organizată se perpetuează cel mai mult acest fenomen. Sunt conştient de aceste lucruri.

Deci, nu e o reacţie acum ca răspuns, este o continuare mai intensă de combatere a acestor efecte ale consumului şi traficului de droguri. Nu este corect să se spună că ne concentrăm doar pe consum, nu e adevărat. Se merge pe grupuri de crimă organizată”, a completat Cătălin Predoiu.