Cătălin Cherecheș, închis la cea mai modernă închisoare din Germania

Cătălin Cherecheș, fostul primar al municipiului Baia Mare, a fost capturat și ulterior transferat într-un penitenciar de maximă siguranță din Bavaria.

Închisoarea este considerată cea mai modernă din această zonă a Germaniei. De altfel, ea dispune și de tehnologii avansate anti-evadare.

Fostul primar a fost dus într-o închisoare dotată cu facilități de ultimă generație pentru a asigura o detenție:

  • sigură
  • controlată

Inovațiile tehnologice includ scanere pentru monitorizarea constantă a bătăilor inimii deținuților. Orice încercare de evadare, chiar și cea prin sistemul de evacuare al rufelor murdare, este depistat imediat.

Prizonierii sunt supravegheați în permanență, iar clădirile în formă de Y sunt concepute pentru a preveni comunicarea nedorită între deținuți.

În plus, facilitățile exterioare și interioare sunt colorate diferit. Asta ajută la o  mai ușoară orientare a deținuților care nu vorbesc limba germană.

Închisoarea, inaugurată în 2015, este proiectată să găzduiască aproximativ 600 de deținuți și a fost concepută ca o unitate de detenție modernă și sigură, cu un sistem de securitate sofisticat. Cheltuielile pentru construcție au fost estimate la 105 milioane de euro, conform autorităților germane.

La deschidere, oficialitățile germane au subliniat că închisoarea nu va oferi condiții de tip hotel, ci va asigura un mediu strict de detenție.

catalin chereches
SURSA FOTO: Facebook, Catalin Chereches

Cătălin Cherecheș ar putea fi adus în România în 10 zile

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că procedura de aducere a lui Cătălin Cherecheș în România poate dura:

  • 10 zile
  • sau 60 de zile

Asta depinde de consimțământul acestuia la predare. Oficialul a subliniat că decizia de predare nu ține de statul român, ci de instanța germană.

În cazul în care Cătălin Cherecheș consimte la predare și este de acord să revină în țară, procedura poate fi finalizată într-un termen scurt de 10 zile.

Însă, dacă acesta refuză predarea, decizia cadru prevede un termen mai lung de 60 de zile pentru a se rezolva situația.

Alina Gorghiu a accentuat importanța respectării procedurilor legale. Ea a explicat că decizia de predare aparține exclusiv instanței din Germania, teritoriul pe care a fost găsit fugarul.

De asemenea, ministrul Justiției a menționat că Germania se află pe locul doi în privința numărului de persoane predate în România. Marea Britanie ocupă prima poziție în acest clasament.

Până la data de 14 noiembrie, din Germania au fost aduși în țară 150 de fugari doar în acest an, conform declarației oficialului român.