Cătălin Cherecheș vrea să dea în judecată statul român la CEDO

Cătălin Cherecheș, fostul primar din Baia Mare, ar vrea să dea în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Avocații lui susțin ferm că i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil. Potrivit Antena 3, Cătălin Cherecheș și-a angajat deja un al treilea avocat, care se va ocupa de procesul demarat la CEDO.

Cătălin Cherecheș va rămâne în arest

Conform unui comunicat transmis către presa românească, autoritățile germane au anunțat recent că fostul primar din Baia Mare va rămâne în detenție pe durata procedurii de extrădare, având în vedere existența unui „risc de evadare”.

Germania intenționează să evalueze condițiile din închisorile românești și maniera în care a fost pronunțată sentința în cazul fostului primar. Cu toate acestea, este subliniat faptul că aceste demersuri nu vor influența semnificativ procesul de extrădare.

„În cadrul procesului, condiţiile închisorii din România trebuie acum examinate din oficiu, precum şi dacă s-a pronunţat aşa-zisa pedeapsă în lipsă.

Atunci când se analizează existenţa unei hotărâri în lipsă, se stabileşte mai întâi dacă persoana urmărită penal a fost (ea însăşi) prezentă la toate şedinţele de judecată.

Dacă nu a fost cazul, ar putea fi necesar să fie îndeplinite cerinţe suplimentare. Cu toate acestea, acest lucru nu împiedică în mod fundamental extrădarea”, au anunțat oficialii germani.

Parchetul din München a formulat deja o cerere către autoritățile române pentru a obține informații suplimentare referitoare la acest caz, iar partea română trebuie să furnizeze aceste informații până la începutul lunii ianuarie 2024.

Este de notorietate faptul că fostul primar a primit o sentință de 5 ani de închisoare pentru infracțiuni de corupție, însă acesta a fugit din România înainte de pronunțarea sentinței definitive. Autoritățile din Germania precizează că fostului primar i se oferă posibilitatea să-și exprime obiecțiile, iar acestea vor fi luate în considerare corespunzător.

„Parchetul din München va depune din nou dosarele Curţii Regionale Superioare în timp util, dar cel mai devreme după primirea informaţiilor solicitate şi examinarea corespunzătoare.

Trebuie remarcat din nou că nu va avea loc o şedinţă orală în faţa Curţii Regionale Superioare, deciziile urmând să fie luate exclusiv pe baza dosarului. În caz contrar, situaţia rămâne neschimbată”, mai scrie în acel comunicat de presă.