Cătălin Cherecheș ar putea să scape de închisoare

Cătălin Cherecheș, fostul primar din Baia Mare, ar putea scăpa de închisoare. Cererea de strămutare a procesului său a fost depusă de avocații lui înainte de pronunțarea verdictului condamnării sale. Acum, este supusă analizei judecătorilor de la Instanța Supremă.

În cazul în care magistrații vor aproba solicitarea, procesul său va fi reluat. Totuși, există riscul ca faptele vizate să se prescrie în aproximativ jumătate de an.

Avocații săi au explicat că un proces echitabil nu poate avea loc în prezent din cauza presiunilor mediatico-politice și a unei presupuse influențe asupra instanțelor de judecată, având în vedere dosarul socrilor săi.

Cătălin Chercheș ar putea fi audiat prin videoconferință

Răzvan Doseanu, unul dintre avocații săi, a anunțat joi, 7 decembrie 2023, că a solicitat audierea sa prin videoconferință. Solicitarea sa a fost depusă la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), acolo unde se judecă cererea de strămutare a dosarului lui Cătălin Cherecheș.

Potrivit spuselor sale, Codul de Procedură Penală permite strămutarea clientului săi, chiar și după pronunțarea unei hotărâri de condamnare în apel. În cazul acceptării strămutării, cauza va fi rejudecată.

Totuși, cererea de strămutare ar putea fi acceptată dacă numele de pe dosar ar fi Popică, nu Cherecheș. S-a solicitat ca fostul primar din Baia Mare să fie citat în străinătate.

„Am o bănuială, probabil a crezut că nu va avea parte de o soluție corectă dată de un complet imparțial. Cred că este o greșeală că a plecat și îndemn să se predea autorităților. Nu este ușor să faci o apărare în astfel de condiții. Nu am nicio informatie ca cineva l-ar fi sfătuit să plece din țară.

Codul de Procedură Penală permite strămutarea chiar și după o hotărâre de condamnare, dată în apel, iar dacă instanța admite strămutarea, cauza se rejudecă. Cred că cererea de strămutare s-ar admite dacă pe dosar ar scrie Popică, nu Cherecheș. Noi am facut o solicitare prin care am cerut ca dl Cherecheș să fie citat în străinătate.

Din ce mi s-a comunicat din Germania, azi dl Chereches ar trebui transferat la Munchen la noul loc de detentie si am făcut o solicitare către locul de detentie sa mi se permita sa iau contactul cu dumnealui. Vom vedea daca aproba sau nu.

Înalta Curte decide azi dacă îi permite dlui Cherecheș, prin cererea de strămutare, la apărare prin propria persoană. Credem ca s-ar putea permite dlui Chreches sa participe prin videoconferinta”, a explicat, joi, Răzvan Doseanu.

Răzvan Doseanu
SURSA FOTO: Facebook, Razvan Doseanu