Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat că va fi stabilit un plafon maxim şi unul minim de venit pentru care jurnaliştii, artiştii sau sportivii plătiţi cu drepturi de autor vor plăti CAS-uri. Cel minim nu va putea fi mai mic de două salarii minime.

Va exista un nivel minim şi un nivel maxim al venitului pentru care se plăteşte CAS, potrivit ministrului, citat de realitatea.net. Dacă acesta va fi fixat la două salarii minime pe economie, înseamnă că cei care nu au contract de muncă dar au venituri din astfel de contracte, vor plăti CAS aplicat unei sume de 1.200 de lei.

Variantele de până acum: cel puţin 120 de lei sau 360 de lei

Încă nu se ştie cu exactitate ce cotă ce CAS va plăti persoana în cauză. Momentan, sistemul de contribuţii sociale pentru persoanele care au contract de muncă presupune aplicarea unui procent de peste 30% din venit, 10,5% de către angajat şi 20,8% de către angajator. Probabil, obţigaţia de a plăti contribuţia va reveni doar prestatarului. Nu se ştie dacă titularul de drepturi de autor va plăti o cotă similară cu angajaţii – de 10,5%, sau cota totală de care o încasează statul de pe urma unui angajat – de 31,2%.

În momentul de faţă, legislaţia prevede opţiunea ca cei care n-au carte de muncă să încheie contracte individuale cu casa de pensii. Plătesc la suma negociată, însă cota care se aplică este de 30%.

Cum fondul public de pensii este pe deficit şi trebuie alimentat şi în acest an de la bugetul de stat, este posibil ca o regulă similară să se aplice şi în cazul ziariştilor şi artiştilor. Ministrul muncii nu a prezentat nici o cifră, mai multe detalii putând fi eventual disponibile după şedinţa de Guvern de azi. La fel, nu s-a stabilit nici un plafon maxim pentru care se plăteşte CAS, deşi surse apropiate situaţiei pomenesc de cinci salarii. 

Mihai Şeitan se va întâlni, săptămâna viitoare, cu reprezentanţii jurnaliştilor şi artiştilor pentru a stabili o variantă finală de impozitare a veniturilor. Potrivit ministerului Muncii, peste 80.000 de români au contracte de drepturi de autor şi aproximativ 55.000 de angajaţi lucrează cu contracte de colaborare, convenţii civile şi drepturi de autor. Toţi aceştia vor trebui să plătească CAS, a precizat ministrul Muncii, pentru a putea fi incluşi în sistemul pensiilor de stat.