Se pare că untura de porc este incredibil de benefică și, de fapt, BBC a inclus-o în primele zece locuri pe lista celor mai nutritive 100 de alimente. Ce face ca untura de porc să fie atât de sănătoasă și de ce ar trebui să luați în considerare gătitul cu ea?

Grăsimile naturale în sine nu sunt neapărat dăunătoare. Adevărul este că grăsimile sunt o componentă de bază a unei diete sănătoase și sunt esențiale pentru bunăstarea generală. Acizii grași ajută la orice, de la sănătatea sistemului imunitar până la susținerea funcționării corecte a creierului.

Cheia pentru a mânca bine este să alegeți grăsimile potrivite. De exemplu, este binecunoscut faptul că grăsimile trans, care se găsesc în alimentele procesate, reprezintă o problemă pentru sistemul cardiovascular. Și, un raport ridicat de acizi grași omega-6 față de acizii grași omega-3 poate crește inflamația în organism.

Pe de altă parte, consumul echilibrat de grăsimi mononesaturate și polinesaturate, precum și de grăsimi saturate neprocesate, poate face minuni pentru bunăstarea dumneavoastră fizică și mentală. Probabil că sunteți familiarizați cu unele dintre cele mai bune surse de grăsimi benefice: nuci, avocado, măsline, carne de vită, unt, nucă de cocos și pește.

Bogată în vitamina D

Untura este una dintre cele mai bune surse de vitamina D, un nutrient de care majoritatea oamenilor sunt deficitari în prezent. Mai ales iarna, când suntem expuși la mai puțină lumină solară, nivelul de vitamina D poate scădea.

Acest lucru poate avea un impact asupra bunei dispoziții, imunității și bunăstării pe termen lung.

O sursă bună de grăsimi

Un alt motiv convingător pentru a folosi untura de porc este sănătatea inimii. După uleiul de măsline, care este format din 77% acizi grași mononesaturați, untura de porc are cele mai multe grăsimi mononesaturate, cu 48%. Aceste grăsimi ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge și la menținerea celulelor sănătoase.

De asemenea, consumul grăsimii mononesaturate primare din untură este legat de un risc scăzut de depresie.

Untura conține colină

Colina este un alt nutrient important care nu se găsește în cantități mari într-o mulțime de alte alimente. Doar aproximativ 10% din populație obține suficientă colină în dieta lor. Nivelurile scăzute sunt legate de orice, de la un risc mai mare de boli de inimă și Alzheimer până la probleme cu ficatul.

Deoarece colina ajută la mutarea colesterolului și a lipoproteinelor cu densitate foarte mică din ficat, o deficiență poate duce la o acumulare de grăsimi și colesterol.

Are un gust uimitor

Untura de porc este cu siguranță una dintre cele mai sănătoase grăsimi de gătit pe care le puteți folosi. Dar, există și alte vești bune: untura este delicioasă!

Cu un gust și o aromă subtile, tot ceea ce gătiți cu untură de porc nu va avea gust de porc. De fapt, îmbunătățește gustul legumelor prăjite, al cărnii la grătar și chiar al produselor de patiserie. Veți avea legume mai crocante, cruste de plăcintă mai fragede, dar și pește și pui prăjit mai delicios.