Ministrul Muncii, Raluca Turcan a transmis într-o postare pe pagina sa de Facebook că, în urma unui protocol încheiat între minister și Casa Națională de Pensii, se stabilește colaborarea dintre cele două instituții în vederea procedurii de evaluare a dosarelor din sistemul public de pensii.

„Peste 70 de angajați din inspectoratele teritoriale de muncă vor fi detașați în casele teritoriale de pensii pentru o perioadă de până la șase luni, pentru a susține efortul de evaluare a dosarelor de pensii din toată țara.

Protocolul încheiat astăzi între Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Inspecția Muncii și Casa Națională de Pensii Publice stabilește colaborarea dintre cele două instituții din subordinea ministerului, pentru următoarele 18 luni, pentru a susține cu personal suplimentar procedura de evaluare a dosarelor din sistemul public de pensii. De asemenea, casele de pensii din țară vor identifica, în perioada următoare, soluții pentru a completa necesarul de echipamente și alte dotări, astfel încât tot personalul mobilizat prin detașare, pentru evaluarea dosarelor, să poată intra rapid în activitate”, transmite ministrul Muncii, Raluca Turcan într-o postare pe Facebook.

18 miliarde de lei, subvenție la bugetul de pensii

Pe de altă parte, bugetul de pensii primeşte o subvenţie de aproximativ 18 miliarde de lei de la bugetul de stat, pentru acoperirea plăţii pensiilor, după cum a declarat, sâmbătă, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, în comisiile parlamentare de buget-finanţe.

„Avem aproximativ 18 miliarde de lei subvenţie de la bugetul de stat la bugetul de pensii. Această subvenţie întăreşte faptul că, în momentul de faţă, inclusiv majorarea cu 14% pe care Guvernul anterior a realizat-o la 1 septembrie are nevoie de finanţare suplimentară. Deci, practic, bugetul de pensii din bugetul asigurărilor sociale de stat asigură plata pensiilor majorate cu 14% cu subvenţie de 18 miliarde de lei de la bugetul de stat. Dacă cineva din comisia de specialişti din Parlamentul României poate să ne spună cum am fi putut asigura, cu un buget sustenabil, încă un efort bugetar de 40 de miliarde de lei (necesar pentru majorarea pensiilor cu încă 26%, n.r.), vă rog să mă credeţi că aş îmbrăţişa această variantă cu braţele deschise”, a afirmat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a mai menţionat că următoarele majorări ale pensiilor vor avea loc anul viitor.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin