Majorarea pensiilor crează diferențe majore între veniturile încasate de pensionari. Astfel, în cazul pensionarilor care au 5.000 de lei, majorarea este de 700 de lei, în timp ce o pensie de 1000 de lei crește cu doar 140 de lei.

Odată ce noua lege a intrat în vigoare, datele Casei Naționale de Pensii, arată că în luna septembrie s-a dublat numărul persoanelor care încasează pensii mai mari de 5.000 de lei.

„Se poate ajunge la situația în care cei cu pensii mari deja primesc niște bani mai mulți decât au contribuit și deja devin speciali prin aceste majorări. Nu este normal. Tocmai de aceea eu am propus conceptul de pensie minimă egală cu salariul minim, 1.450 de lei net, ceea ce ar fi însemnat ca pentru unii să fie o majorare cu 30-40% a pensiilor, iar cineva cu 5.000 de lei pensie se ducea la 5.200 lei pensia, ceea ce însemna 4%”, a explicat analistul economic Iancu Guda, la Digi24.

De menționat este faptul că inclusiv în cazul unei persoane active pe piața muncii, este destul de difcil de ajuns la o pensie de 5000 de lei. Totuși, există și domenii în care această pensie este destul de accesibilă.

„În IT, angajații încep cam cu 700-800 de euro și peste șase luni sau un an, în funcție de capacitatea lor de pregătire, pot să își crească acest salariu ajungând cu lejeritate la 5.000 de lei. Mai există și domeniul vânzărilor, unde putem ajunge la această sumă cumulând o parte fixă și un bonus, în funcție de realizări”, a explicat Corina Diaconu, manager la o agenție de recrutare.

Cum arată date CNPP

Datele Casei Națonale de Pensii arată că peste 1.2 milioane de români, din cei aproape 4,7 milioane de pensionari, au primit în septembrie o pensie mai mare de două mii de lei.

De cealaltă parte, după ce pensiile au crescut cu 14%, analiștii consideră că această majorare aplicată de la 1 septembrie este un efort financiar prea mare. Acest lucru se întâmplă în contextul în care România are un buget de stat care poate suporta așa ceva.

Totodată, Standard & Poor’s, care va revizui calificativul acordat României la începutul lunii decembrie, avertizează că, fiscal vorbind, țara noastră se întinde mai mult decât îi este plapuma. Analiștii agenției, citați de Reuters, estimează că majorarea pensiilor, alături de alte cheltuieli sociale, vor împinge deficitul bugetar la peste 10% din PIB, unde va rămâne pentru următorii doi ani. Iar asta va declanșa o corecție bugetară „dezordonată”.

Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor, deficitul bugetar a urcat la 5,18 la sută după primele opt luni ale anului.