Românii care nu au adunat numărul minim de ani pentru a beneficia de o pensie de stat mai pot cumpăra vechime în muncă și în 2023, până pe 31 august.

Condiţii privind vechimea în muncă. Detaliile venite direct de la Casa de Pensii

Primul pas este prezentarea la unul dintre ghișeele Casei de Pensii. Aici se va verifica pentru început care sunt perioadele pentru care nu s-au plătit contribuții.

Ulterior se stabilesc perioadele pentru care vrem să cumpărăm vechimea în muncă. Tot ce ne rămâne de făcut este să completăm declarația, contractul și să le dăm la ghișeu.

Spre exemplu, Dan mai are nevoie de câțiva ani pentru a beneficia de pensia de stat. A venit la Casa de Pensii pentru a semna contractul.

„Minimul este de 15 ani. Eu întâmplător aveam numai 12 ani acoperiți, deci am de recuperat o perioada de circa 3 ani de zile. Prima dată am fost ajutat să obțin o evaluare grosieră a perioadei lipsă și când am venit aici pur și simplu mi-au dat formularele să le completez”, a spus Dan.

Se dau mai mulţi bani pentru a cumpăra vechimea

Contribuția minimă este de 750 lei pe lună, echivalent cu 9.000 lei pe an. Costul vechimii în muncă este mai mare cu circa 100 lei față de anul precedent şi se calculează în funcție de salariul minim pe economie. Plata se face dintr-o dată sau eșalonat, pentru maxim 6 ani consecutivi sau pe bucăți.

„Putem să ne cumpărăm vechime de când am împlinit 18 ani și până la vârsta standard de pensionare.

Perioada pentru care dorim să o cumpărăm nu trebuie să fi avut șomaj, pensie de invaliditate, creștere, îngrijire copil, contract de muncă nici în țară, nici în alt stat al Uniunii Europene și nici un alt stat cu care România are acord”, spune Popescu Ionela Cristina, inspector Serviciul Contribuții, potrivit Antena 3.

Nu e clar dacă va mai exista această posibilitate și după data de 31 august

Deși mulți români ar vrea să cumpere vechime de muncă, aleg să nu facă pentru că li se pare mult prea costisitor.

„Este destul de greu pentru că foarte multe persoane care au muncit foarte mulți ani au fost păcălite prin faptul că li s-au spus că le-au făcut contracte de muncă, că li s-au plătit asigurările și toate astea și s-au trezit la o anumită vârstă când și-au luat desfășurătorul pentru cotizație să nu mai există acei bani. Să își cumpere vechime, dar din ce? Că nu poate să-și permită, asta este ideea”, spune o femeie.

De la sfârșitul anului 2020 până în prezent, la Casa de Pensia a Municipiului București au fost semnate un număr de 3.216 contracte pentru cumpărare de vechime în muncă. Deocamdată nu se știe dacă va mai exista această posibilitate de completare a anilor de muncă după data de 31 august.