Prin urmare, condimentul poate fi considerat un „superaliment”, potrivit NewsMedical.  Autorul principal al studiului, Luis Cisneros-Zevallos, profesor de horticultură și științe alimentare la Departamentul de Științe Horticole al ”Texas A&M College of Agriculture and Life Sciences” susține că studiul demonstrează că acest inngredient ar putea fi o alegere alimentară sănătoasă, consumul său putând ajuta la menținerea greutății corporale și la reducerea grăsimilor.

Programul de cercetare al profesorului Cisneros-Zevallos descoperă baza fundamentală a modului în care diferitele culturi horticole influențează sănătatea umană.  Cercetarea sa a fost publicată în „International Journal of Molecular Sciences”.

Cardamomul este un condiment popular în multe părți ale lumii, iar rezultatele studiului ar trebui să-i sporească popularitatea. Condimentul are o aromă caldă de plante, care îmbină eucaliptul, menta și piperul. „Cardamomul este un condiment destul de puțin cunoscut în SUA, dar foarte comun în alte părți ale lumii”, spune Cisneros-Zevallos. „Acum am descoperit că acest mic condiment poate arde calorii și poate menține greutatea corporală, în timp ce crește apetitul”, explică el.

Cercetările au fost efectuate folosindu-se animale vii, cărora le-au fost dat diferite doze de semințe de cardamom, ca parte a unei diete obișnuite. ”Cardamomul crește pofta de mâncare, dar crește și consumul de energie și reduce grăsimea corporală”, susține Cisneros-Zevallos. Studiul a furnizat doze estimative pentru oameni  – cel puțin 77 de miligrame de substanțe bioactive de cardamom pentru un adult de aproximativ 100 de kilograme. Această doză poate fi obținută prin consumul zilnic a cel puțin 8 până la 10 păstăi de cardamom. Conform rezultatelor, cardamomul modulează circuitele neuronale care reglează lipoliza țesutului adipos și metabolismul oxidativ mitocondrial în ficat și mușchii scheletici.

Proprietăți anti-inflamatorii

Cisneros-Zevallos amintește că alte studii conexe au arătat că acest ingredient are proprietăți anti-inflamatorii. Cercetările sale indică faptul că, în mod special, cardamomul poate reduce inflamația de grad scăzut, care poate duce la inflamație cronică și apariția unor boli.

„Echipa noastră a descoperit o oportunitate uimitoare de a utiliza cardamomul ca promotor al sănătății generale”, a spus el. „Semințele de cardamom, cu această nouă funcționalitate, pot fi folosite în diferite industrii, inclusiv industria sportului și a suplimentelor alimentare pentru a favoriza producția de alimente mai sănătoase”, susține el.

Ajută apetitul, dar și pierderea în greutate

Cercetarea a arătat că acest ingredient a ajutat apetitul și pierderea în greutate. El crede că această nouă funcționalitate descoperită în cardamom poate fi folosită pe piața suplimentelor sportive sau pentru creșterea apetitului la persoanele convalescente.

„Există o gamă largă de produse de sănătate potențiale pentru cardamom și compușii săi naturali”, a spus el. Descoperirea este o victorie semnificativă atât pentru consumatori, cât și pentru fermierii din Guatemala. În prezent, există peste 350.000 de familii din Guatemala care practică cultivarea durabilă și ecologică a cardamomului în pădurea tropicală.