După ce România, prin vocea preşedintelui Traina Băsescu, a apreciat că este necesar să ia un împrumut de la FMI, a venit rândul Bulgariei să ia aceeaşi decizie. Potrivit unei analize realizate de Capital Economics din Marea Britanie, Bulgaria are nevoie de un credit de la Fond pentru a-şi salva economia.

Principalul motiv este reprezentat de scăderea drastică a exporturilor precum şi a investiţiilor străine, ceea ce va avea ca urmare o scădere a economiei ţării vecine cu 5% în acest an. În plus, rezervele valutare ale Bulgariei ar mai ţine doar 12 luni de acum înaine.

În raport se mai arată că ţările baltice Lituania şi Letonia vor avea cele mai mari scăderi din regiune, de 15%, iar Polonia va putea să facă faţă acestui an dificil cu o scădere de cel mult 3%. Vor suferi aproape la fel de mult precum cele două ţări baltice alte două ţări din regiune, Ucraina şi Estonia, ale căror economii ar urma să scadă cu 10%. Ciudat este că, în analiză se prevede că economia România se va contracta la fel de mult precum cea a Ungariei şi  Turciei, cu 7,5%.