Astfel, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 2.963,35 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.350,14 de MW, microhidrocentrale de 321,76 de MW şi proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 106 MW.

Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi, pe care le vând pe o piaţă specializată, pentru un câştig suplimentar faţă de energia propriu-zisă. Aceste certificate verzi sunt plătite de toţi consumatorii din România, inclusiv de populaţie, în factura finală la electricitate.

Doar proiectele care au fost puse în funcţiune până la 31 decembrie 2016 beneficiază de această schemă de sprijin. Potrivit datelor Transelectrica, la finele anului trecut erau înregistraţi 765 de producători de energie regenerabilă, astfel că doar aceşti operatori economici vor mai primi certificate verzi.

Factura la energie electrică a consumatorilor casnici va creşte cu 30 de bani pe lună, odată cu reforma care va avea loc în acest an în domeniul energiei regenerabile, potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului Energiei cu privire la perspectivele pentru 2017 ale sectorului de energie verde.

"Impactul în factura consumatorului casnic va creşte cu aproximativ 30 de bani pe lună. La nivelul unui an, asta înseamnă o creştere a impactului în factură de la 42 lei/MWh, la aproximativ 47 lei/MWh. Această măsură este menită să aducă un echilibru între efortul suportat de consumatorul final şi sprijinul acordat producătorilor de energie din surse regenerabile", menţionează sursa citată. Agerpres