Programul de listări ale companiilor de stat este nevoie să continue, iar dacă proiectul legat de obligaţiuni municipale nu se opreşte putem trece în 2016 la statutul de piaţă emergentă, a declarat astăzi Mircea Ursache, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), într-o conferinţă de specialitate. "Cred că, în momentul de faţă, este nevoie ca programul de listări să continue. Să se realizeze principalele subiecte convenite cu creditorii internaţionali. Aici mă refer la Portul Constanţa unde putem merge până la un procent de 30%, la Compania Aeroporturi Bucureşti, dar mai ales la schimbarea metodei de privatizare la CFR Marfă unde acolo, după cum ştiţi, s-a şters o mare sumă, iar acum se regăseşte în bilanţul contabil ca o societate curată capabilă să intre în piaţă prin schimbarea metodei de privatizare de la privatizarea cu un investitor strategic la cea prin piaţa de capital", a spus Ursache.

Obligaţiunile muncipale ar trebui să vină la susţinere

De asemenea, el a precizat că dacă proiectul legat de obligaţiunile municipale continuă România poate trece din 2016 la statutul de piaţă emergentă. "Dacă proiectul nostru legat şi de obligaţiunile municipale va continua şi nu ne vom opri doar la cel al Bucureştiului şi apetitul acesta va fi gustat şi de alte municipalităţi, cred că pentru anul acesta am asigura ceea ce instituţiile de evaluare internaţională vor, să avem un prim pas pentru ca în 2016 să trecem la statutul de piaţă emergentă", a explicat oficialul ASF.

Premierul Victor Ponta a declarat, la începutul acestei luni, că o nouă listare pe bursă a unei companii de stat va fi demarată în funcţie de finalizarea procedurilor, adăugând că în cazul Hidroelectrica s-a solicitat instanţelor o soluţie pentru scurtarea termenelor de judecată în ideea scoaterii cât mai rapide din insolvenţă pentru ca aceasta să poată ajunge la o listare bursieră. "În funcţie de proceduri. Dacă e după noi, am vrea să le avem pe toate anul acesta, dar, după cum ştiţi, trebuie respectate nişte proceduri. Şi mă refer aici la listările primare. De aceea m-am plâns de Hidroelectrica, pentru că am putea să o listăm mâine. Avem clienţi, dar nu reuşim să finalizăm procedura judiciară care ţine de doi ani, din 2012. Aeroportul Internaţional trebuie să respecte procedurile, Portul Constanţa la fel, la Romtelecom de asemenea suntem în proceduri. Dacă vorbim de societăţile deja listate, acolo trebuie să luăm decizie, eventual, doar pentru noi pachete care… Deci, nu vreau să vă dau un timeline foarte clar pentru că trebuie să respectăm proceduri care ţin întotdeauna de ceea ce înseamnă proprietatea privată a statului", a afirmat prim-ministrul întrebat dacă anul acesta va avea loc o nouă listare pe bursă a unei companii de stat.

Sursa: AGERPRES