Doctorul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, susține că în cel mai optimist scenariu am putea primi vaccinul în a doua jumătate a lunii decembrie, iar în cel mai pesimist,  la începutul anului viitor.

Astfel, potrivit doctorului, în aceste condiții, există un scenariu, care e vehiculat de tot mai multă lume, și anume că la anul pe vremea aceasta, vom spune: „Am scăpat!”. Doi experți în materie de sănătate au vorbit, la Digi24, despre cât de realistă este această ipoteză și dacă într-adevăr, vom mai duce o luptă crâncenă încă un an de zile.

„Sunt de acord cu scenariul optimist că vom începe din decembrie vaccinarea grupelor de risc, în special personalul medical și paramedical, dar sunt sceptică privind posibilitatea de a atinge obiectivul vaccinal necesar de 70-80 la sută din populația României la anul pe vremea aceasta”, a comentat Ioana Stăncel, expert în sănătate publică.

„Nu din motive de disponibilitate a vaccinului, ci mai degrabă din motive de comportament uman și refuz”, a adăugat ea.

Populația României nu cunoaște aceste aspecte

În același timp, aceasta a menționat că refuzul populației de a se vaccina va duce la imposibilitatea obținerii imunității de grup, care se consideră a fi atinsă după imunizarea a 60-70 la sută dintre persoane.

„Vaccinul este un produs farmaceutic, vaccinarea este un serviciu medical, se poate face, conform legilor privind drepturile pacientului și drepturile omului, doar cu acordul persoanei. În România, vedem că există și diverse mișcări împotriva vaccinului. Populația României nu știe tot timpul care este beneficiul și mai degrabă crede știrile greșite despre vaccinare.

Nu se informează din site-uri științifice, nu întreabă specialiștii și de cele mai multe ori ajungem la situația în care chiar dacă vom avea disponibil vaccinul, așa cum s-a întâmplat în unii ani cu vaccinul antigripal, populația să nu dorească vaccinarea, în așa fel încât să atingem obiectivul vaccinal majoritar, care să asigure întreruperea lanțului de transmitere”, a explicat Ioana Stăncel.

Câți oameni se vaccinează

Totodată, experta consideră că o estimare mai realistă a proporției populației care va dori vaccinarea ar fi de 40-45 la sută, ceea ce ar permite măcar ridicarea presiunii asupra sistemului medical. De asemenea, dacă s-ar mai adăuga încă 15-20 de procente, nici asta nu ar aduce sfârșitul pandemiei, dar ar însemna o reducere controlată, ceea ce ar face ca epidemia să fie mai gestionabilă.

„Probabil că vom ajunge la 40-45 la sută. Nu este suficient pentru a întrerupe transmiterea, dar este suficient pentru a ridica presiunea de pe sistemul medical național și eu sper că cu ajutorul presei, cu ajutorul comunicatorilor de sănătate și al tuturor organizațiilor profesionale din sănătate, al organizațiilor pacienților, să mai putem crește cu 15-20 de procente, în așa fel încât să ajungem la 60-65 la sută, care să ne asigure o siguranță nu de întrerupere a transmiterii, ci de reducere controlată, astfel încât să putem gestiona fenomenul acestei epidemii”, a spus Ioana Stăncel.

„Este foarte puțin probabil să spunem că la anul pe vremea asta am scăpat”, este de părere și Gindrovel Dumitru, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie. „Eu pot să spun că practic, apariția vaccinului înseamnă începutul sfârșitului acestei pandemii”, a adăugat Gindrovel Dumitra. „Că vom reuși să o limităm până la anul pe vremea aceasta sau poate chiar încă un an de aici înainte, este foarte important că avem o rază de speranță”, a subliniat medicul.

Ar putea fi procente bune

De cealaltă parte, Gindrovel Dumitra susține ca odacă cu vaccinarea s-ar putea obține” proecnte mai bune”, chiar din primele luni, care sunt extrme de importante.

„În aceleași timp, eu sunt un pic mai optimist, s-ar putea să obținem procente mai bune de vaccinare, pentru că importante sunt primele luni, când acel procent de 30 la sută din populație care s-ar vaccina în acest moment va oferi un exemplu pentru restul populației și, practic, diferența de aproximativ 30 la sută din partea ezitaților se va alătura acestor persoane și vor primi vaccinul”, arată Gindrovel Dumitra.