Premierul Ludovic Orban nu are de gând să deschidă școlile din țară prea curând. Acesta susţine că în continuare şcolile trebuie să rămână închise, chiar dacă există numeroase solicitări în acest sens.

Totodată, premierul Orban a amintit de faptul că ţările care mai aveau şcolile deschise le-au închis între timp. În ceea ce privește această măsură, șeful Executivului a subliniat foarte clar faptul că decizia a fost luată pentru protejarea părinţilor şi bunicilor, care sunt mult mai predispuși la COVID-19 decât elevii.

„Ne-au criticat că le-am deschis, apoi că am trecut cursurile online. Aproape toate ţările care aveau cursuri în clasă le-au suspendat între timp. Riscul de transmitere în şcoli este mai mic. Problema e că funcţionarea şcolilor presupune creşterea aglomeraţiei, intercaţiuni între părinţi, bunici, sunt o serie de activităţi care cresc riscul epidemiologic.

Pentru a-i proteja pe părinţi şi pe bunici, este mai bine să fie orele online”, a declarat Orban, la România TV.

Ce se întâmplă cu elevii care nu au acces la internet

Premierul Orban a vorbit și despre situația elevilor care au o situație materială fragilă. Acesta afirmă că s-au făcut eforturi pentru a asigura accesul elevilor la cursuri online, dar recunoaşte şi că există încă mulţi copii fără acces la internet.

În același timp, premierul își pune toată încrederea în vaccinul anti-covid care urmează să ajungă în România. Orban susține că odată ce condițiile epidemiologice vor fi mai prielnice, elevii se vor întoarce la școală în siguranță.

„Am crescut cu peste 3000 numărul şcolilor conectate la internet. Am făcut progrese foarte mari în intervalul de timp pe care l-am avut la dispoziţie. Sigur, nu există la acest moment posibilitatea de a conecta toţi copiii. Numărul copiilor care nu au acces s-a redus constant. Nu poţi să creezi diferenţieri, să aduci copiii la şcoală doar în sate, creezi alt tip de discriminare.

Această perioadă nu va fi una foarte lungă. Vine vaccinul, sperăm să treacă al doilea val al pandemiei. Când condiţiile epidemiologice vor permite reluarea cursurile în condiţii de siguranţă, vom lua această decizie”,a mai declarat Orban.