Karl Nehammer a „comis-o” de ziua națională

Cancelarul Karl Nehammer este chemat în Parlament să dea explicații de ce a vorbit prea mult la parada de Ziua Națională a Austriei. Atunci, circa 0 mie de recruți au asistat la discursurile de două ore ale cancelarului și ministrului apărării, 80 dintre ei au avut probleme de epuizare.

Recruții au stat în picioare nemișcați timp de două ore cu ocazia Zilei Naționale a Austriei, pe 26 octombrie. Câțiva dintre ei nu au trecut „testul” și au leșinat. Ei s-au prăbușit, iar cazul este acum în fața Parlamentului de la Viena, relatează cotidianul Heute.

Acest lucru se întâmplă în fiecare an la Viena, dar timpul alocat discursurilor este limitat. Este o tradiție de lungă durată ca pe 26 octombrie sute de recruți să depună jurământul militar. În acest an, au avut loc mai multe incidente. Potrivit Ministerului Apărării, 80 de soldați „au fost nevoiți să părăsească dispozitivul militar din cauza problemelor circulatorii. 14 dintre ei au căzut”. Au fost și 18 civili cărora li s-a întâmplat același lucru.

Membru al Consiliului Național SPÖ, parlamentarul Mario Lindner, atrage acum atenția asupra acestui lucru, într-o interpelare parlamentară adresată ministrului apărării, Klaudia Tanner.

Lindner vrea să afle de la ministru, printre altele, ce concluzii concrete trage ministerul din incidentele din 26 octombrie și ce măsuri au fost și vor fi întreprinse pentru a asigura siguranța sănătății participanților. Lindner este, de asemenea, interesat de ce reglementări vestimentare au fost emise pentru recruți pe baza prognozelor de temperaturi crescute. O altă întrebare se referă la numărul de paramedici dislocați.

Cancelarul a vorbit 14 minute în loc de 5

Dar nu doar ministrul apărării, ci și cancelarul Karl Nehammer va trebui să se explice. Deputatul SPÖ a întrebat dacă au existat acorduri cu oficialii care au ținut discursuri pentru „a se asigura că evenimentul se desfășoară rapid”.

Discursul lui Nehammer a durat 14 minute în loc de cele cinci minute programate. Tanner însăși și-a extins cota de cinci minute la unsprezece minute. Întrebarea lui Lindner este: „A fost asta planificat?”. Deputatul dorește să știe și ce măsuri specifice intenționează să ia ministerul pentru a crea un mediu sigur pentru sănătate pentru recruții participanți de anul viitor.

„Chiar dacă practica de instrucție este, desigur, un pilon important al pregătirii militare, trebuie să fie sarcina Ministerului Apărării să garanteze un mediu sigur de sănătate pentru recruți”, i-a spus Lindner ministrului, în cerere. Tanner și Nehammer au acum două luni să răspundă la interpelare.

950 de recruți au stat în Piața Eroilor din Viena de Ziua Națională, pentru a depune jurământul militar. Unul dintre cei 80 de militari care au căzut și-a rupt dinții.
Mai mulți recruți au leșinat din cauza problemelor circulatorii și în 2022, iar unul dintre ei chiar în timpul discursului cancelarului Nehammer, scrie Heute.