Potrivit celor mai recente estimări, producţia de grâu ar urma să se situeze la 27,5 milioane de tone, comparativ cu 27,7 milioane de tone, cât estima în luna august, faţă de recolta record de 37,5 milioane tone înregistrată anul trecut.

Oficiul de statistică din Canada a precizat că sondajul său a inclus aproximativ 9.300 de fermieri intervievaţi în perioada 4 – 14 septembrie.

'În momentul derulării sondajului, unii fermieri au raportat că unele suprafeţe cultivate au fost afectate de fenomene meteo nefavorabile', a arătat Oficiul de Statistică.

La bursa de la Chicago, cotaţia grâului era în creştere vineri dimineaţa, pe fondul semnalelor că cererea mondială îşi revine ca urmare a preţurilor scăzute, în timp ce escaladarea tensiunilor din Ucraina a ridicat semne de întrebare cu privire la exporturile provenite din regiunea Mării Negre. În jurul orei 7,08 a.m., la bursa Chicago Board of Trade, cotaţia grâului cu livrare în luna decembrie a crescut cu 0,2%, până la 4,8375 dolari per bushel, după ce, săptămâna trecută, a atins cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani.

La bursa Euronext de la Paris, preţul grâului de panificaţie cu livrare în luna noiembrie rămăsese nemodificat la 158 de euro (199 de dolari) pe tonă, după ce anterior a crescut până la 158,75 de euro pe tonă, cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni. Tensiunile dintre Ucraina şi Rusia, care împreună sunt responsabile pentru o cincime din exporturile mondiale de grâu, au susţinut preţurile în lunile martie şi aprilie ale acestui an.

AGERPRES