BVB a închis şedinţa de tranzacţionare de vineri în urcare cu 2,13%, cele mai mari creşteri fiind consemnate de acţiunile lichide, astfel că indicele BET a urcat cu 3,54%, fiind susţinut de avansul acţiunilor Rompetrol Rafinare (RRC).

Titlurile Rompetrol Rafinare au încheiat săptămâna în creştere cu 7,98%, ultimul transfer fiind realizat la 0,0406 lei, pe un rulaj de 3,3 milioane de lei, deşi Fitch a anunţat, vineri, că a redus ratingul de credit pe termen lung în valută al grupului Rompetrol, la „B”, de la „B+”, cu perspectivă negativă.

În acelaşi timp, Rompetrol Well Services a urcat cu 1,13%, la 0,358 lei, lichiditatea fiind însă redusă.

Acţiunile societăţilor de investiţii financiare (SIF) au înregistrat un avans mediu de 1,84%.

Indicele extins, BET-XT, care include cele mai lichide 25 de companii listate, inclusiv SIF-urile, a crescut cu 2,8%, iar companiile din sectorul energetic, a căror evoluţie este urmărită de indicele BET-NG, au urcat cu 3,45%.

Valoarea transferurilor realizate, vineri, la BVB, se ridică la 22,22 milioane de lei (5,3 milioane de euro), în creştere faţă de nivelul de joi, de 15,66 milioane de lei (3,73 milioane de euro).

Cele mai lichide au fost acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD), cu un rulaj de 5,74 milioane de lei, urmate de titurile Rompetrol Rafinare.