Principalele burse europene au închis şedinţa de tranzacţionare de luni în scădere, ca urmare a declinului cotaţiilor în sectorul financiar, după ce Banca Centrală Europeană a anunţat că băncile din zona euro ar putea fi nevoite să recurgă la noi reevaluări în scădere ale activelor.

Băncile din zona euro vor fi nevoite, probabil, să revizuiască în scădere activele cu încă 283 de miliarde de dolari în intervalul 2009-2010, ca urmare a împrumuturilor şi plasamentelor neperformante, potrivit raportului BCE privind stabilitatea financiară.

Acţiunile companiilor din domeniul materiilor prime au scăzut, urmând declinul preţurilor metalelor şi ţiţeiului.

Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a pierdut 2,61%, DAX al pieţei de capital de la Frankfurt a coborât cu 3,54%, iar indicele francez CAC 40 cu 3,2%

FTSEurofirst 300, indice care reuneşte cele mai importante companii europene, a închis în scădere cu 2,4%.

„Piaţa a pierdut din elan în ultimele zece zile. Companiile nu înregistrează o recuperare a cererii. Este un proces de tranziţie, de la creşterile puternice din martie la o consolidare sau revenire, întrucât pieţele au urcat prea mult într-un timp prea scurt”, a spus Heino Ruland, analist la compania Ruland Research.

Titlurile HSBC, Banco Santander, UBS, Barclays şi Deutsche Bank au scăzut cu 3,2-5,7%, în timp ce în domeniul asigurărilor, AXA, Swiss Re şi Allianz au înregistrat pierderi de 3,1-4,9%.