Principalele acţiuni europene au închis, luni, în scădere, în urma declinului burselor din China şi Statele Unite, însă pe ansamblul lunii august titlurile celor mai importante companii au avansat cu 4,7%.

FTSEurofirst 300, indice care reuneşte cele mai importante companii europene, a coborât cu 0,6%, la 972,05 puncte, după ce vineri a atins maximul ultimelor zece luni. Indicele a urcat cu 4,7% în luna august, ca urmare a optimismului investitorilor privind economia.

„Preţurile materiilor prime sunt în scădere, urmând evoluţia burselor din Asia în această dimineaţă”, a declarat şeful diviziei pentru pieţe de capital la UniCredit, Gerhard Schwarz.

Cotaţiile din sectorul financiar au înregistrat cele mai mari scăderi, mai ales în Irlanda, pe fondul temerilor că guvernul nu va despăgubi băncile comerciale la valoarea contabilă după transferul activelor toxice către o bancă specială înfiinţată de stat.

Bank of Ireland şi Irish Bank au scăzut cu 7,8%, respectiv 4,9%.

Cotaţiile BNP Paribas, Banco Santander, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo, Societe Generale şi UniCredit au scăzut între 1% şi 2,3%.

Preţul petrolului a coborât, luni, sub 70 de dolari pe baril, după ce declinul bursei din China a amplificat temerile privind economia ţării. Acţiunile Royal Dutch Shell, Total şi StatoilHydro au scăzut cu 0,6-2,9%.

Indicele DAX bursei de la Frankfurt şi CAC 40 al pieţei franceze a pierdut câte 1%.

La închiderea pieţelor de capital europene, indicii Dow Jones, S&P 500 şi Compozit Nasdaq se aflau în scădere cu 0,9-1,3%.

SURSA: Mediafax