Principalele burse europene au închis şedinţa de tranzacţionare de marţi în scădere uşoară, după o şedinţă volatilă în care creşterea cotaţiilor producătorilor de medicamente şi companiilor energetice nu a putut compensa declinul din domeniile financiar şi minier.

Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a închis în scădere cu 0,22%, DAX al pieţei de capital germane a coborât cu 0,26%, iar indicele francez CAC 40 a coborât cu 0,54%.

FTSEurofirst 300, care include cele mai importante companii europene, a închis în scădere cu 0,2%, însă se află cu 30% peste nivelul minim atins în luna martie.

Cotaţiile din sectorul financiar au înregistrat cele mai mari scăderi, respectiv Barclays cu 6,5%, Lloyds cu 10,3%, Royal Bank of Scotland cu 5,6%, iar UBS cu 7,3%.

Potrivit analiştilor, o parte a investitorilor au profitat de creşterile din ultima perioadă şi au marcat profitul.

„Pieţele au crescut atât de mult, într-un timp atât de scurt, încât au nevoie de o perioadă de consolidare”, a declarat Mike Lenhoff, analist şef la compnia de brokeraj Brewin Dolphin.

În sectorul energetic, cotaţiile companiilor au urmat avansul preţului ţiţeiului, care a crescut cu 0,3%. BP, Royal Dutch Shell, Tullow Oil, Repsol, Total şi StatoilHydro au crescut cu 0,7-2,4%.