Principalele burse europene au primit joi în mod favorabil ultimele măsuri anunţate de Banca Centrală Europeană (BCE), care a lansat un nou program de achiziţii de obligaţiuni în cadrul unei intervenţii de urgenţă, care a contribuit la atenuarea tensiunilor pe piaţa de obligaţiuni din zona euro, informează Reuters, potrivit Agerpres.

În jurul orei 9:30 GMT, indicele CAC 40 al bursei de la Paris înregistra o creştere de 2,38%, indicele Dax al bursei de la Frankfurt urcase cu 0,27%, în timp ce la Londra indicele FTSE afişa un avans de 1%.

Indicele EuroStoxx 50 al zonei euro era în creştere cu 1,27%, indicele FTSEurofirst 300 a câştigat 1,91%, iar indicele Stoxx 600 înregistra un avans de 0,65%.

“Deşi sunt în continuare prudenţi cu privire la perspectivele pentru acţiuni în general, viteza şi caracterul nediscriminatoriu al vânzărilor ar putea însemna că există unele oportunităţi de cumpărare”, susţine Daniel Grosvenor, director de strategie la Oxford Economics în Londra.

BCE a lansat un nou program de achiziții de obligațiuni

Miercuri seara, la finalul unei reuniuni de urgenţă, Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat un nou program de achiziţii de obligaţiuni în valoare de 750 miliarde de euro, ceea ce duce la 1.000 de miliarde de euro achiziţiile de active de pe piaţă prevăzute pentru acest an.

Ulterior, Rezerva Federală americană şi-a anunţat şi ea cel de-al treilea program de urgenţă, în decurs de două zile, pentru a face faţă consecinţelor economice ale pandemiei de coronavirus, destinat de această dată să protejeze plasamentele de pe piaţa monetară de eventualele retrageri masive din partea investitorilor care doresc să îşi recupereze lichidităţile.

La rândul lor, Banca Centrală a Australiei şi Banca Naţională a Elveţiei au anunţat şi ele noi măsuri pentru a face faţă crizei.

Rămâne însă de văzut dacă toate aceste noi măsuri de adoptate de băncile centrale îi vor linişti pe investitorii panicaţi de perspectiva unei opriri brutale a economiei mondiale şi care se refugiază în activele cele mai lichide, în frunte cu dolarul american.

Pe piaţa petrolului, după prăbuşirea înregistrată miercuri, cotaţiile şi-au revenit joi. Barilul de ţiţei Brent a câştigat peste 6%, până la 26,50 dolari, iar referinţa americană WTI s-a apreciat cu peste 12% ajungând la aproape 23 de dolari per baril.