Autoritatile de la Sofia considera ca Bulgaria este suficient de bine pregatita incat sa fie inclusa cat de curand in mecanismul ERM-2. Premierul Serghei Stanisev a declarat ca a prezentat aceasta doleanta a tarii sale intr-un cadru informal, dupa o ultima intalnire a sefilor de stat si de guvern de la Bruxelles.

In opinia sa, Bulgaria indeplineste toate criteriile necesare pentru a fi inclusa in mecanismul ratelor de schimb, cu exceptia celui al inflatiei. El a precizat ca nu doreste ca admiterea in sistem sa fie facuta cat mai repede posibil, doar pentru ca si tari intrate in uniune in 2004 fac parte, ci atunci cand tara sa va indeplini criteriile. Totodata, premierul a precizat ca nu ar dori ca Romania si Bulgaria sa fie nevoite sa performeze mai bine decat ale tari pentru a putea fi admise in ERM-2.

Stanisev a mai afirmat ca, avand in vedera cadrul in care a purtat discutia, nu se asteapta la un raspuns oficial, dar vrea ca liderii europeni sa ia aminte de faptul ca pentru Bulgaria, admiterea in mecanism este un obiectiv de importanta imediata.

Mecanismul ERM-2 este un sistem al ratelor de schimb in care monedele nationale participante trebuie sa mentina un curs cat mai stabil comparativ cu euro, intr-o banda de variatei restransa, cat mai aproape de valoarea la care se va face inlocuirea cu euro. ERM-2 este etichetat, intr-un limbaj mai simplu, drept „anticamera” monedei europene. In prezent, leva bulgara are deja un curs fix cu euro, deoarece a fost in trecut la paritate cu marca germana.