Bulgaria și-a amintit să-și apere iaurtul și brânza. Inițiator este Asociația „Produse lactate tradiționale bulgărești”.

Întârzierea vine după neglijența oficialilor bulgari și a amăgirilor din partea industriei de lactate că au protecție de la Oficiul bulgar de brevete.

O parte dintre procesatorii bulgari de lapte se așteptau ca pe piața UE să se aplice în continuare denumirile lor protejate „iaurt bulgăresc”, „brânză albă în saramură”, „zacuscă” etc., pe care le au la Oficiului bulgar de brevete.

Cu toate acestea, în realitate, această protecție pentru piața comună european s-a dovedit a fi ridicată în 2008, iar oficialii bulgari au fost inactivi în primul an de la aderare, când au putut încerca automat să protejeze denumirile existente pe piață bulgară a produselor tradiționale.

Bulgaria și-a amintit să-și apere iaurtul și brânza

În schimb, până în 2019, oficiul de brevete a aplicat protecție numai pe piața bulgară, încălcând reglementările UE și, prin urmare, și-a atras proceduri penale de la Bruxelles.

Problema s-a văzut în 2018, când în Comisia economică din Parlament a fost inițiate modificări la Legea mărcilor și indicațiilor geografice, prin care se propunea ștergerea protecției naționale pentru aceste produse pentru a se evita sancțiunile Uniunii Europene.

Și anume, din argumentele Bruxelles-ului a rezultat clar că Bulgaria a putut proteja 12 luni de la aderarea sa la UE indicațiile geografice naționale existente, dar oficialii bulgari nu au profitat de acest termen.

Atunci a devenit public și faptul că protecția Oficiului de brevete a fost valabilă doar într-o dispută între companii bulgare, dar nu și dacă o altă companie din UE decide să vândă în Bulgaria un produs numit „iaurt bulgăresc”.

Nu a fost începută o astfel de procedură

În toți acești ani, procesatorii bulgari de lapte nu au început o astfel de procedură de protecție.Celelalte state membre ale Uniunii Europene pot sta în calea protecției bulgare, notează publicația bulgară Duma.

De exemplu, Grecia și-a apărat brânza sa „feta” și ar putea obiecta că brânza albă bulgărească în saramură este o variantă a acesteia.

De-a lungul anilor, industria bulgară de lactate s-a plâns în repetate rânduri că grecii au cumpărat brânză gata preparată din sudul Bulgariei, au reambalat-o sub formă de feta și au vândut-o în UE. S-a susținut chiar că o astfel de brânză a ajuns până în îndepărtata Australie.

„Mierea de Manuca de la Strandja” a fost primul produs bulgăresc cu denumire de origine protejată. În ceea ce privește vinurile, 54 de vinuri bulgărești sunt înregistrate la nivel european – 52 cu denumire de origine protejată și 2 cu indicație geografică protejată.

Sursă foto: Dreamstime