Bulgaria intră într-un lockdown parțial, începând de luni, deocamdată pentru 10 zile, a anunțat ministrul sănătății, în cadrul unui briefing al Comandamentului Operativ Național, la care s-a anunțat ce se va închide, scrie Duma. 

Va fi oprită frecventarea restaurantelor și a tuturor localurilor. Livrările la domiciliu și la birou sunt permise. Cu toate acestea, hotelurile rămân deschise, clienții acestora vor lua masa în camere. Sălile de jocuri și cazinourile se închid. Marile centre comerciale și hipermarketurile se închid, cu excepția hipermarketurilor care vând produse alimentare. Sunt sistate vizitele în centrele comerciale cu una sau mai multe clădiri în care se află magazine, restaurante etc., obiective comerciale.

Se închid și centrele comerciale de tip mall, cu excepția magazinelor alimentare, a farmaciilor, drogheriilor, a magazinelor de tip optica, magazinelor pentru animale de companie, a băncilor, a asiguratorilor, a furnizorilor de servicii de plată, unitățile de curățătorie chimică, birourile operatorilor de telecomunicații etc, furnizorii de servicii de comunicare. Conferințele, competițiile, expozițiile, team building-ul sunt oprite.

Sălile de sport și sălile pentru activități de grup, piscinele sunt și ele închise. Toate evenimentele culturale și de divertisment se sistează. Nu sunt permise întâlniri și evenimente cu peste 15 persoane. Toate evenimentele sportive colective și individuale se desfășoară fără public. Excursiile de grup și excursiile turistice sunt oprite. Târgurile, festivalurile și alte evenimente în masă în interior și în aer liber sunt interzise. În târguri și piețe se va păstra distanța, se va circula pe un singur sens, toată lumea va purta măști.

Cum vor fi afectați elevii

Toate cursurile cu prezență fizică, toate activitățile extrașcolare de grup sunt oprite. Procesul educațional cu prezență fizică în unitățile de învățământ superior este sistat. Cursurile în centrele de învățare a unei limbi străine sunt oprite. Grădinițele și creșele, precum și centrele și cluburile pentru copii se închid.

Toate măsurile vor fi valabile pentru întreaga Bulgarie timp de 10 zile. Scopul măsurilor este controlul eficient al epidemiei, a spus prof. Kostadin Anghelov. Situația din Sofia necesită măsuri foarte urgente. Asistăm la o creștere extrem de abruptă a numărului de pacienți spitalizați și a celor din unitățile de terapie intensivă, a subliniat primarul capitalei Iordanka Fandîkova, care a participat, de asemenea, la ședința Comandamentului. Numărul celor nou infectați în Sofia este de peste 1000 pe zi, deja de trei zile.

Numărul de apeluri de urgență înregistrează de asemenea un record. Se observă și o creștere a numărului de copii care au nevoie de îngrijiri spitalicești și o creștere a numărului de tineri internați în spital, a adăugat primarul Sofiei. Am făcut tot posibilul pentru ca elevii să rămână în clase, precum și pentru ca copiii mici să meargă la grădinițe, a reamintit Fandîkova. Ea a adăugat că măsura care ajută părinții care rămân acasă să aibă grijă de copiii lor continuă să rămână în vigoare. Copiilor care au nevoie de activități individuale cu specialiști și psihologi, Inspecția Regională din Sănătate le-a permis să continue munca.

Va continua și măsura ca persoanele aflate în concediu neplătit să primească un sprijin financiar de 75% din salariu. Sperăm să reducem presiunea asupra spitalelor până la sfârșitul lunii martie, a mai spus Fandîkova.