Vineri a fost avizat bugetul pe anul 2021 pentru Ministerul Sănătății. Acesta a primit 25 de voturi pentru, 16 voturi împotrivă și o abținere.

La audieri, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a anunțat că bugetul pentru ministerul pe care îl conduce este puțin mai mare anul acesta față de anul anterior.

“Este alcătuit din două componente: componenta care doar trece pe la Ministerul Sănătăţii, şi anume cea de transfer către CNAS, şi componenta de care se poate servi Ministerul Sănătăţii pentru toate atribuţiile pe care le are. Bugetul MS, prin asta înţelegând doar componenta fără transferurile pentru CNAS, este puţin mai mare decât nivelul execuţiei anului 2020. Vorbim despre 11,5 miliarde lei. (…) Au existat în anul 2020 cheltuieli pe care Ministerul Sănătăţii le-a înregistrat şi pe care cel mai probabil nu le va înregistra din nou în 2021. După cum şi în anul 2021 vor fi cheltuieli care nu s-au înregistrat în anul 2020, precum vaccinarea, cheltuieli ceva mai mari cel mai probabil pentru testare. (…) Înăuntrul acestei sume de aproximativ 11,5 miliarde există flexibilitate. Lucrul aceste fiind deja discutat cu Ministerul Finanţelor Publice şi cu premierul şi există toată disponibilitatea Guvernului în ansamblu pentru a suporta orice cheltuieli necesare suplimentare ar putea să fie necesare pentru MS”, a spus Voiculescu.

Ministrul a precizat că nu este exclus un al treilea al al pandemiei

În cadrul audierilor, Vlad Voiculescu a spus că nu poate fi exclus în acest moment un al treilea val al pandemiei, care ar presupune costuri suplimentare.

“Suntem în plină pandemie, nu putem exclude în acest moment un val trei, nu putem exclude costuri suplimentare, noi avem tot suportul Guvernului pentru lunile care vin. (…) Lucrurile nu se fac doar prin declaraţii politice. au şi acestea rolul lor. Lucrul temeinic se face cu echipe, cu oameni buni, cu multă muncă şi o strategie urmată nu doar pe câteva luni, ci pe o perioadă ceva mai lungă”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Sunt necesare investiții în spitalele din România

“Ne dorim să punem un accent deosebit pe educaţia pentru sănătate nu numai în şcoli, ci şi în afara lor şi a avea în fiecare unitate de învăţământ un cabinet medical este evident de dorit. (…) Centre comunitare, centre medicale locale, dacă avem de gând să facem aşa ceva, răspunsul este clar: da”, a adăugat ministrul, răspunzând unor întrebări ale membrilor Comisiilor reunite de buget-finanţe.