Profitul net obţinut de Banca Transilvania după primele nouă luni s-a cifrat la 48,2 milioane lei, în scădere de opt ori faţă de rezultatul înregistrat în perioada similară din 2008, dar profitul brut operaţional înainte de provizionare a urcat cu 83%, la 418 milioane lei.

Soldul provizioanelor la credite a crescut cu 151% în primele nouă luni ale acestui an, se arată într-un comunicat al băncii.Costul net al riscului de credit a ajuns la 358 milioane lei, iar creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 3,95% din totalul portofoliului de credite.

Au dat mai ales credite în lei

„Portofoliul de credite al Băncii Transilvania este unul stabil, preponderent în lei, cu o expunere de sub 4% pe domeniul dezvoltatorilor imobiliari. In condiţiile dezvoltării echilibrate a portofoliului, volumul total al creditelor a crescut la 11,659 miliarde lei, din care 57,53% credite pentru companii, iar 42,47% credite pentru persoane fizice”, se arată în comunicatul băncii.

Activele bilanţiere ale Băncii Transilvania însumeză 18,24 miliarde lei, cu 7% peste nivelul de la începutul acestui an, iar raportul credite depozite a rămas subunitar, la 0,84, ceea ce arată o lichiditate foarte bună a băncii, precum şi o poziţie puternică privind resursele atrase din piaţa internă, care au crescut cu 15%.

Investiţiile Băncii Transilvania în titluri de stat sunt de peste 2 miliarde lei, creştere facilitată şi de operaţiunile repo.

Solvabilitate peste pragul minim al BNR

Solvabilitatea BT a înregistrat un nivel de 13,53%, semnificativ peste limita minimă 8% impusă de BNR.

Veniturile operaţionale au însumat 930 milioane lei, fiind în creştere cu 23% faţă de septembrie 2008, evoluţie datorată în special operaţiunilor financiare şi dobânzilor.

Numărul de operaţiuni cu clientela în primele nouă luni a crescut cu 28% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, susţinută şi de segmentul de carduri, care a înregistrat un număr de operaţiuni cu 36% mai mare decât în ianuarie–septembrie 2008.

„Una dintre priorităţile BT a fost şi este în continuare controlul foarte riguros al costurilor. Raportul cost/venit a fost de 55%, faţă de 70% în septembrie anul trecut, dar mai jos şi faţă de prima jumătate a anului, de 62%. Cheltuielile operaţionale s-au diminuat, valoarea fiind, la 30.09.2009, de 512 milioane lei, faţă de 527 milioane lei, la 30.09.2008”, mai precizează comunicatul băncii.

25 de milioane de euro, credite pentru „Prima Casă”

Banca Transilvania a acordat 600 de credite în programul Prima Casă, în valoare totală de peste 25 milioane euro. Plafonul de garantare primit iniţial, în valoare de 17 milioane euro, a fost suplimentat cu încă 10 milioane euro.

Acţiunile instituţiei de credit sunt listate la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti. În şedinţa de tranzacţionare de miercuri, titlurile băncii au scăzut cu 2,22% la nivelul preţului şi au închis ziua la 1,76 lei/unitate.

SURSA:Mediafax