Președintele francez Emmanuel Macron a fost depistat pozitiv la testul COVID-19, a declarat în cursul zilei de joi președinția franceză.

Macron a făcut un test „imediat ce au apărut primele simptome” și se va izola timp de șapte zile, potrivit declarației. „El va continua să lucreze și să aibă grijă de activitățile sale la distanță”, se mai arată în documentul transmis.

„Președintele Republicii a fost diagnosticat pozitiv pentru COVID-19 astăzi”, se spune în declarație. Acest diagnostic a fost pus în urma unui test PCR efectuat la debutul primelor simptome.

Biroul său este, de asemenea, în curs de identificare a celor cu care ar fi putut avea contact, pentru a-i informa despre situație. În declarație nu sunt specificate simptomele pe care le prezintă președintele francez.

Franța va primi peste 1,1 milioane de doze de vaccin până la finele anului

Franţa va primi ”până la sfârşitul anului” aproximativ 1,16 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, a anunţat miercuri premierul Jean Castex în faţa Adunării Naţionale, relatează AFP.

”Ar trebui să primim 677.000 de doze suplimentare în perioada 5-6 ianuarie”, apoi ”în jur de 1,6 milioane de doze în februarie”, a spus premierul în cadrul prezentării strategiei guvernamentale de vaccinare.

În total, Franţa a comandat aproximativ 200 de milioane de doze pentru a vaccina 100 de milioane de persoane deoarece vaccinul necesită în prezent două injecţii la un interval de câteva săptămâni.

Prin urmare, aproximativ 3,5 milioane de doze primite în următoarele două luni vor face posibilă vaccinarea a aproximativ 1,7 milioane de francezi, în principal persoane în vârstă sau vulnerabile şi unii angajaţi din domeniul sănătăţii.

Campania de vaccinare începe în Franța la sfârșitul lui decembrie

Campania de vaccinare contra COVID-19 în Franţa va începe ”în ultima săptămână din decembrie dacă sunt întrunite condiţiile”, a mai anunţat premierul francez.

Castex a condiţionat lansarea vaccinării de autorizarea de către Agenţia Europeană pentru Medicamente, ”aşteptată pentru 21 decembrie” şi de un aviz al Înaltei autorităţi de sănătate franceze.

Această primă fază a campaniei de vaccinare vizează persoane expuse riscului de infectare şi se va desfăşura pe durata a 6-8 săptămâni, pentru a ţine cont de perioada de 21 de zile între prima vaccinare şi rapel, a adăugat şeful executivului francez, care a prezentat în faţa parlamentului strategia guvernamentală.

Într-o etapă ulterioară, va fi propusă vaccinarea a ”aproape 14 milioane de persoane ce prezintă un factor de risc legat de vârstă sau o patologie cronică şi a anumitor lucrători din domeniul sănătăţii”.

Restul populaţiei nu va fi vizată decât într-o a treia etapă, ”la finalul primăverii”.