Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă a vorbit despre renunțarea la masca de protecție în spațiile deschise neaglomerate. Mai exact, potrivit ministrului, această măsură ar urma să fie propuse de Guvern în cursul lunii viitoare, în contextul în care România este pe o pantă descendentă în cel de-al treilea val al pandemiei de COVID-19.

Totodată, ministrul a mai adăugat că cel mai probabil, renunțarea la masca de protecție în spațiile deschise neaglomerate ar fi una dintre primele măsuri de relaxare pe care Guvernul le va propune.

Totuși, masca va rămâne obligatorie în cadrul evenimentelor cu mulți spectatori, sau în stațile de autobuz, în cazul în care acestea sunt aglomerate.

“De exemplu, purtarea măștii în spațiile deschise, neaglomerate, este o situație în care riscul de transmitere este unul redus. Și atunci, probabil, aceasta va fi una dintre primele măsuri de relaxare care vor fi propuse de Guvern.

Am recomanda mai multă precauție și purtarea măștii în zonele în care se desfășoară evenimente cu mulți spectatori.

La evenimentele sportive, de exemplu, chiar dacă este spațiu în aer liber, există un risc mai mare de transmitere din cauza prezenței mai multor spectatori, acolo se va recomanda purtarea măștii. Sau în stațiile de autobuz, dacă sunt aglomerate”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

Numărul infectărilor cu noul coronavirus sunt în scădere

De menționat este faptul că, precizările ministrului vin după ce numărul infectărilor cu noul coronavirus a scăzut semnificativ în aproape toată țara, inclusiv în Capitală. În cursul zilei de joi, Bucureștiul a ajuns la 1,3 la mia de locuitori și, pentru că trendul este descendent, sunt așteptate noi măsuri de relaxare.

Ministrul Sănătății a mai precizat că deși suntem într-o pantă descendentă, acest lucru nu înseamnă că pandemia a dispărut complet. Ea a mai adăugat că este nevoie în continuare ca românii să se vaccineze, pentru ca incidența numărul de infectări să se mențină scăzut.

“Suntem pe pantă descendentă a valului 3, nu înseamnă că am scăpat, dar că ne așteptăm ca în perioada imediat următoare să ne fie un pic mai ușor. Nu înseamnă că am scăpat. Ar fi prematur să spunem asta.

E o legătură între numărul de persoane care se vaccinează și incidență. Este foarte clar că trebuie să ne vaccinăm într-o cât mai mare proporție, așa încât incidența să fie menținută scăzută”, a mai adăugat ministrul.