Apărarea lui Donald Trump a fost una relativ sumară, cu o prezentare de doar trei ore, după trei zile în care Acuzarea și-a susținut argumentele, într-un mod mult mai amplu. În final, votul a fost unul dat în linia celor două partide, fiind clar încă de la începutul procesului politic că șansele de achitare ale lui Trump erau mari, având în vedere că doar cinci dintre cei cincizeci de senatori republicani au fost de la început pentru constituționalitatea procedurii, iar până la final s-a mai adpugat unul singur celor cinci, pentru condamnarea lui Trump.

Democraţii nu au reuşit să adune numărul necesar de voturi pentru a-l condamna pe Donald Trump în Senatul SUA în al doilea său proces de impeachment, relatează AFP, dpa şi Reuters.

Votul a fost de 57 pentru condamnare şi 43 împotrivă, în condiţiile în care erau necesare două treimi din voturile din Senat, respectiv 67. Totuşi, şapte republicani au votat împotriva lui Trump în cadrul celui de al doilea proces de impeachment.

Miza era ca acestuia să i se interzică să mai deţină vreodată o funcţie publică

Procesul a început marțea trecută, când Senatul a stabilit că este constituțional ca Trump să fie judecat pentru faptele produse în momentul 6 ianuarie (asaltul asupra Capitoliului), chiar dacă mandatul său de președinte se terminase.

Pentru ca fostul președinte să fie găsit vinovat, era nevoie de de votul a două treimi dintre senatori, adică senatorilor democrați să li se alăture 17 senatori republicani.

Trump poate fi exclus ulterior (printr-un nou vot, dar cu majoritate simplă, de jumătate plus unul) de la vocația de a ocupa orice funcție publică.

De menționat faptul că este pentru a doua oară în termen de 12 luni când Donald Trump supravieţuieşte unui proces de impeachment. Pentru democraţi miza era ca acestuia să i se interzică să mai deţină vreodată o funcţie publică.

Prima reacție a lui Trump după decizia Senatului

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat sâmbătă că procesul de impeachment contra sa din Senat a fost o altă fază a “celei mai mari vânători de vrăjitoare din istoria ţării noastre”, relatează Reuters și Bloomberg.

Trump a dat publicităţii un comunicat după ce Senatul l-a achitat în al doilea proces de impeachment contra sa din ultimele 12 luni, întrucât colegii săi republicani au votat împotriva condamnării sale pentru “instigare la insurecţie” înaintea evenimentelor de la 6 ianuarie, când susţinătorii săi au luat cu asalt Capitoliul.

Fostul preşedinte al SUA a promis că continue să apere “măreţia Americii”, potrivit AFP.

“Mişcarea noastră magnifică, istorică şi patriotică, ‘Make America Great Again’ este doar la început”, a precizat Trump în comunicatul său.

“În lunile care vor urma, voi avea multe lucruri de împărtăşit cu voi şi sunt nerăbdător să continui incredibila noastră aventură pentru măreţia Americii”, a adăugat miliardarul republican.