Breaking news! A fost publicat raportul privind decesele COVID-19 (DOCUMENT)

Așadar, după cererea premierului a fost publicat întregul raport al deceselor provocate de coronavirus. Raportul arată că în sistemul de supraveghere, numit Corona forms, au fost înregistrate 16.120 de decese în anul 2020. În alerte.ms.ro au fost înregistrate 18.948 de decese provocate de pandemie.

Spitalele au raportat către INSP un număr de 26.106 decese. Dintre acestea 277 au avut ca factor principal coronavirusul, iar 25.875 de decese au avut COVID-ul ca factor secundar. Aceste date sunt pentru anul 2020.

„Remarcăm numărul extrem de redus de decese intra-spitalicești având drept diagnostic principal COVID-19 – 227 decese pentru anul 2020. Această situație relevă faptul că la nivelul tuturor unităților spitalicești, codificarea diagnosticului la extemare (principal și secundar) pentru raportarea DRG, cel puțin pentru extemafii decedați, reflectă într-o măsură redusă situația reală a decesului de COVID. În opinia noastră, ar fi firesc ca diagnosticul la externare pentru pacientul decedat să fie concordant cu diagnosticul din certificatul constatator al
decesului și cu diagnosticul din sistemul de supraveghere în cazul COVID”, se arată în raport.

Întregul raport poate fi consultat aici.

Ministrul Sănătății: Diferențele de raportare au existat și există

Raportul Comisiei a analizat și datele provenite de la spitalele cu cele mai mari diferenţe de raportare între cele două sisteme și astfel au fost detectate diferențe de până la 500 de cazuri în același spital.

De vină pentru aceste diferențe ar fi metoda de raportare care diferă de la spital la spital, nivelul de cunoaştere redus al celor care fac aceste raportări, dar și unele întârzieri în raportarea deceselor. Totodată, potrivit ministrului Sănătății, unele spitale au recunoscut neraportarea la DSP din diverse cauze.

„Diferențele de raportare au existat și există de la începutul pandemiei până în acest moment”, spunea Ioana Mihăilă,  în cadrul unei conferințe de presă de joi.