În timp ce negocierile pentru formarea noului guvern par a fi intrat în impas, în tabără de dreapta, agreată de Președintele Iohannis, iar PNL și USR PLUS se vor prezenta luni la Cotroceni fiecare cu propria propunere de premier, nici PSD nu pare a sta cu mâinile în sân.

Astfel, liderii PSD Marcel Ciolacu și Vasile Dâncu s-au întâlnit în taină, vineri, după prânz, cu George Simion, co-președintele AUR.

Marcel Ciolacu nu a exclus un eventual parteneriat politic cu AUR

Negocierile au început la ora 13.50 și s-au purtat la o adresă din Primăverii, acolo unde se află și sediul IRES, institutul coordonat de Vasile Dâncu.

Asta deși Vasile Dâncu mărturisea vineri presei – în calitate de președinte al Consiliului Național al PSD – că ”Nu avem niciun fel de discuţie cu AUR. Nu credem în acest moment, nici nu înţelegem foarte bine care este orientarea acestui partid, care este un partid contra sistem şi care probabil că se va raporta critic la toate partidele din mainstream-ul politic”, arată gandul.ro.

În pofida acestor declarații, ușile unei posibile alianțe nu sunt închise definitiv. Cu atât mai mult cu cât, în mod public, Marcel Ciolacu nu a exclus un eventual parteneriat politic cu Alianța pentru Unirea Românilor:

”Esența politicii este să discuți cu toți actorii politici. Am anunțat în campanie că nu vom avea o discuție cu PNL. Nu cunosc cât de controversat este domnul Simion, nu am avut timp în această campanie să studiez ceilalți competitori. Dar românii au întotdeauna dreptate când votează.

Vom avea o discuție cu toate forțele politice”. Joi, șeful PSD declara însă că nu avusese vreo întâlnire cu liderii AUR: ”Nu am avut nicio întâlnire şi nicio discuţie cu nimeni din conducerea AUR până în acest moment”.

Cheia pare a fi la Dâncu

În ce-l privește pe George Simion, poziția acestuia, care, într-o primă fază, părea categorică, s-a mai diluat între timp, scrie sursa citată.

Cu o zi înainte de întâlnirea cu Marcel Ciolacu, co-președintele AUR susținea că ”PSD face gafe enorme, nu taxează deloc derapajele anticonstituţionale ale preşedintelui. Este un alt partid în siajul preşedintelui”. A doua zi însă, Simion a acceptat să se pună la aceeași masa cu Marcel Ciolacu.

”Cheia” acestei întâlniri secrete pare să se fi aflat la Vasile Dâncu. Pe lista persoanelor care au donat în ultimii ani pentru susținerea acțiunilor AUR se regăsește și un anume Vasile Dâncu, dezvăluie sursa citată.

În dreptul acestui nume este trecută într-una dintre donații suma de 200 lei. Nu știm dacă este una și aceeași persoană cu președintele CN al PSD, dar putem bănui că el a fost ”veriga” dintre Ciolacu și Simion dat fiind că întrevederea a avut loc la sediul institutului său, mai precizează gandul.ro.

Sursa foto: INQUAM Photos, Liviu Chirica.

UPDATE: Ce spune Vasile Dâncu

„Nu are legătură cu consultările. Am vorbit despre un studiu IRES în care am pus întrebări despre AUR. Nu am vorbit despre susținere pentru că nu ne-ar ajunge oricum. De asemenea, nu pot lucra la modernizarea structurii si brandului PSD în coaliție cu AUR. Ar fi un sacrificiu inutil dacă nici măcar nu poți face o coaliție de guvernare. Îl cunoscusem mai demult pe Simion, când era student”, a declarat Vasile Dîncu, pentru Digi24.ro.

Sursa foto: gandul.ro.