Liderul deputaților PSD a declarat că social-democrații vor elimina articolul din rectificarea bugetară ce prevede majorarea pensiilor cu doar 14%. Alfred Simonis a adăugat că în acest fel Guvernul Orban nu va mai avea încotro și va trebui să majoreze pensiile, așa cum spune legea, cu 40%.

Acesta a precizat că acest lucru va fi pus pe ordinea de zi a comisiilor reunite de buget-finanțe din Camera Deputaților și Senat în ziua de miercuri.

„Birourile Permanente Reunite se vor reuni mâine (nr. miercuri) și vor pune pe ordinea de zi a comisiilor reunite de buget-finanțe din Camera Deputaților și Senat rectificarea bugetară cu scopul principal de a elimina acel articol prin care pensiile în România au fost diminuate cu 26%. Probabil că săptămâna viitoare vom avea rectificarea adoptată fără acel articol. Prin urmare pensiile vor fi majorate cu 40%, conform legii în vigoare, iar Guvernul nu mai are niciun mecanism prin care să încerce să evite această majorare”, anunță liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

Amintim că, săptămâna trecută, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a apreciat că propunerea Guvernului României vizând o majorare a pensiilor cu 14% începând din septembrie ar reduce provocările la adresa consolidării finanţelor publice comparativ cu o creştere de 40% bugetată anterior dar cu toate acestea eventuala majorare va depinde de calculele politice anterioare alegerilor.

Agenţia subliniază, însă, că o majorare semnificativă a pensiilor rămâne un risc la adresa prognozelor fiscale de bază.

Ce se întâmplă cu moțiunea de cenzură

Pe de altă parte, Simionis a precizat că s-a decis în cadrul Consiliul Politic Naţional al PSD să nu se mai dezbată moţiunea de cenzură în Parlament înainte de o decizie a Curţii Constituţionale.

„Legat de moţiunea de cenzură, decizia Consiliului Politic Naţional a fost aceea de a nu mai dezbate această moţiune înainte de o decizie a Curţii Constituţionale pentru că, ştiţi foarte bine, a fost depusă în sesiune extraordinară şi trecerea ei, dezbaterea ei în sesiune ordinară ar putea să aibă elemente de neconstituţionalitate. Prin urmare, nu se mai dezbate în perioada următoare până la o decizie a Curţii Constituţionale moţiunea de cenzură”, a precizat Simonis, după şedinţa conducerii PSD.

El a spus că, în acest moment, este prea devreme ca PSD să aibă în vedere iniţierea unei alte moţiuni de cenzură.

„Suntem la o zi distanţă de confirmarea majorităţii pe care PNL cu USR, PMP şi UDMR şi cu alte grupuri parlamentare au demonstrat-o în Parlamentul României. Cred că e prea devreme să discutăm în acest moment de o altă moţiune de cenzură”, a adăugat Simonis.

Sursă foto: INQUAM/Sabin Cîrstoveanu