Premierul Ludovic Orban urmează să aibe o întâlnire la începutul lunii noiembrie cu primul ministru al Israelului, Beniamin Netanyahu, iar ambasadele României și ale Israelului lucrează intens în această perioadă la perfectarea detaliilor.

Din păcate însă, există o problemă majoră Mai exact, autoritățile de la Ierusalim susțin o că numărul mare de infactări zilnice cu COVID-19 care ar putea prelungi starea de urgență din Țara Sfântă, iar întâlnirea ar putea fi afectată de acest aspect.

În acest moment al discuțiilor purtate la nivel diplomatic se știe că întâlnirea dintre Orban și Netanyahu va avea loc la începutul lunii noiembire și se va derula pe o perioadă de una, două zile.

„Au fost stabilite locul, data, până și ora. Acum, mai rămâne ca, așa cum o cer procedurile diplomatice, ambasadele celor două țări – România și Israel -, să aibă un schimb de corespondență la nivel de ambasadori pentru ca toate formalitățile necesare să fie efectuate. Acordul verbal al premierului Netanyahu există și, firește, a fost dat cu mare bucurie. Însă, toate detaliile acestei întâlniri la nivel de premieri ce ar trebui să aibă loc la începutul lunii noiembrie vor fi stabilite prin Ministerul Afacerilor Externe”, au explicat surse diplomatice pentru Evz. 

Care este scopul întâlnirii

În ceea ce privește scopul întâlnirii, acesta în reprezintă continuarea colaborării între cele două state atât în plan politic, cât și în cel economic și s-ar putea finaliza cu semnarea unor acorduri.

Totuși, în ciuda faptului că totul este pus la punct în cele mai mici detalii, există însă riscul ca întâlnirea dintre premierii Orban-Netanyahu să nu aibă loc.

Impedimentul major ar putea fi numărul uriaș de cazuri de infectări cu coronavrus din Israel, situație pe care autoritățile locale o denumesc alarmantă și care ar putea duce la prelungirea stării de urgență în care acum se află Țara Sfântă.

„În mod normal, pe 10 octombrie, Israelul ar trebui să iasă din starea de urgență, din carantina totală. Problema este că numărul cazurilor de infectare cu coronavirus este extrem de mare, a crescut într-un ritm exponențial de la o zi la alta. S-a ajuns și la 9.500 de cazuri pe zi la 65.000-70.000 de teste! Apoi, numărul a mai scăzut, dar situația este alarmantă. Medicii trimit zeci, chiar sute de oameni la testare din cauza simptomelor pe care la acuză. Imediat după sărbătorile religioase și după anul nou evreiesc, s-a declanșat contaminarea în masă. Mai ales în familii cu foarte mulți copii. Oamenii nu sunt disciplinați și asta ar putea să ne coste pe toți”, au mai precizat sursele citate.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin