PNL acuză naționalizarea Pilonului II de pensii private

PNL acuză naționalizarea Pilonului II de pensii private! Tensiunea crește între PSD și PNL din cauza unui amendament adus legii privind unele măsuri fiscal-bugetare.

Amendamentul prevede ca angajații cu vârsta de până în 45 de ani să opteze, până la data de 31 decembrie 2023, dacă mai doresc sau nu să cotizeze la fondul de pensii private.

Cei care aleg să NU completeze o anumită opțiune, vor rămâne cu banii la pilonul I de pensii de stat. Pe scurt, vor plăti contribuție, dar nu la pensia privată, ci vor plăti mai mulți bani pentru pensia de stat.

Conform unor surse citate de știripesurse.ro, PNL se opune vehement acestui amendament, considerând că se naționalizează pilonul II de pensii private.

Ce prevede amendamentul?

Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 482 din 18 iulie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. Articolul 30 se modifică și va avea următorul cuprins: Art. 30 – Persoanele în vârstă de până la 45 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000*) privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, şi care contribuie la sistemul public de pensii, pot să adere la un fond de pensii.

La Articolul 32, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: (1) O persoană devine participant la un fond de pensii prin semnarea unui act de aderare individual, din proprie iniţiativă.”

Articolul 33 se abrogă. La Articolul 35, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: (1) După exprimarea opțiunii de aderare potrivit legii, participanții sunt obligați să contribuie la un fond de pensii și nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toată perioada pentru care datorează contribuția de asigurări sociale la sistemul public de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată.

Ședința de guvern va avea loc la ora 15:00

Liderii coaliţiei de guvernare, premierul României şi preşedintele Senatului s-au întâlnit, marţi, la Palatul Victoria, cu preşedintele UDMR pentru a discuta despre proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare.

Întâlnirea lor a avut loc înainte de şedinţa de guvern, în care va fi luată o decizie finală cu privire la amendamentele depuse de parlamentari, inclusiv acesta legat de Pilonul II de pensii.

La întâlnirea de la Palatul Victoria sunt prezenți preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor şi secretarul general al PNL. Ședinţa de guvern va avea loc la ora 15:00.

Ulterior, Parlamentul României se va reuni la ora 18:00. În cadrul acelei şedinţe comune, Executivul îşi va angaja răspunderea asupra acestui proiect de lege.