Potrivit unui comunicat de presă transmis de MAE, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit luni, 15 noiembrie 2020, pe Hitoshi Noda, ambasadorul Japoniei la Bucureşti, la încheierea mandatului său în România.

Şeful diplomaţiei române a reliefat contribuţia deosebit de pozitivă a ambasadorului Hitoshi Noda la aprofundarea cooperării dintre cele două ţări, exprimându-şi aprecierea pentru sprijinul acordat în realizarea agendei de contacte bilaterale la nivel înalt şi pe palier sectorial. De asemenea, ministrul afacerilor externe a evidenţiat cooperarea strânsă dintre România şi Japonia în contextul provocărilor generate de pandemia de COVID-19, inclusiv prin includerea României printre statele beneficiare ale unei donaţii de 12.200 de tablete de Avigan (Favipiravir), pentru care a reiterat mulţumirile părţii române.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a evocat foarte buna discuţie telefonică recentă, din cursul lunii octombrie, cu omologul său japonez, Toshimitsu Motegi, în cadrul căreia a fost reiterat angajamentul ambelor părţi de a depune toate eforturile de a implementa un calendar consistent de acţiuni pentru a marca în mod corespunzător centenarul relaţiilor bilaterale, în cursul anului 2021, şi de a continua şi finaliza procesul de încheiere, în cursul anului viitor, a documentului bilateral pentru stabilirea Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări, mai menționează sursa citată.

Mesaj pentru România

De cealaltă parte, ambasadorul Hitoshi Noda a adresat mulţumiri autorităţilor române pentru sprijinul oferit în îndeplinirea mandatului său în România, evocând dinamica pozitivă a cooperării româno-nipone în toate domeniile de interes comun. Pe lângă excelenta cooperare bilaterală, a salutat foarte buna colaborare dintre cele două state în cadru multilateral, mulţumind pentru susţinerea reciprocă a candidaturilor de interes în cadrul ONU şi respectiv pentru co-sponsorizarea de către România a rezoluţiei Adunării Generale a ONU, promovate anual de Japonia pe agenda sesiunii Comisiei I, privind neproliferarea nucleară.

De asemenea, ministrul Aurescu şi ambasadorul Noda au discutat despre alegerile prezidenţiale din Republica Moldova încheiate ieri. Ministrul român de externe a exprimat satisfacţia pentru victoria clară a doamnei Maia Sandu, expresie a maturităţii cetăţenilor Republicii Moldova din ţară şi din diaspora care au arătat prin alegerea lor dorinţa de a avea în Republica Moldova un parcurs democratic şi european cert, cu instituţii performante, în serviciul cetăţenilor, care să respecte statul de drept şi care să asigure rezolvarea problemelor stringente ale societăţii, şi a exprimat susţinerea fermă a României pentru efortul de reformă reală, în spirit european, pe care şi-l propune noul Preşedinte.

Cei doi interlocutori au menţionat, în cadru mai larg, interesul ambelor state de a sprijini valorile democratice în statele din Vecinătatea Estică – o componentă importantă a viitorului Parteneriat Strategic româno-japonez.

Ministrul Bogdan Aurescu i-a urat interlocutorului succes în activităţile viitoare, exprimându-şi, totodată, convingerea că diplomatul nipon va rămâne un susţinător al dezvoltării relaţiilor dintre cele două ţări, se mai arată în comunicat.